Cert este că ambele ţări trag tare în a-şi menţina supremaţia în anumite domenii, iar cu siguranţă cel mai important dintre acestea este cel tehnologic.
Statele Unite ale Americii continuă să fie lider în ceea ce priveşte tehnologiile de fabricare a procesoarelor, însă China a redus considerabil decalajul dintre cele două ţări.
China a confirmat zilele acestea că a făcut un pas mare în dezvoltarea de noi procesoare. Cercetătorii chinezi au creat primului procesor pe 1 nanometru din lume, un anunţ important ţinând cont că pe piaţă încă se aşteaptă trecerea la procesul de fabricaţie pe 2 nanometri (TSMC pare a fi cel mai avansat în această direcţie).
Procesorul dezvoltat de cercetătorii chinezi nu poate fi supus sancţiunilor americane deoarece nu se bazează pe litografia EUV, nu foloseşte arhitectura ARM şi nici tehnologia X86 utilizată de la Intel şi AMD.
Noul procesor foloseşte o arhitectură open-sourse RISC-V, este construit pe 32 de biţi, încorporează 5900 de tranzistori şi utilizează celule logice bazate pe materiale atomice 2D. Cercetătorii au reuşit să menţină atât precizia, cât şi uniformitatea la scară atomică, astfel că randamentul de producţie a fost extraordinar (99.77%).
Deşi nu tocmai o revoluţie în laborator, acest procesor deschide calea către o schimbare majoră în industrie: înlocuirea siliciului cu materiale 2D.
Sigur că performanţa obţinută de cercetătorii chinezi nu aduce încă plus valoare comercială, însă aceasta evidenţiază un lucru extrem de important: China se apropie din ce în ce mai mult de obţinerea independenţei în ceea ce priveşte fabricarea de procesoare de top.
Sursa: connect.ro