Diverse

Chinezii ne dovedesc încă o dată că se poate cam orice în lumea asta, atât timp cât tehnologia permite.

În primele zile din 2024 chinezii au dat în folosinţă unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din lume aflat la mare înălţime. Acesta este amplasat în districtul Seni din regiunea Tibet, mai exact în Munţii Himalaya.

Parcul este situat la o altitudine de 4650 de metri, este format din 25 de turbine a câte 4MW putere fiecare, deci puterea totală instalată este de 100 MW. Turbinele sunt unele speciale, asta deoarece sunt construite să reziste la condiţiile dure existente la această altitudine, de la vânturi severe, până la fulgere şi schimbări rapide de temperatură.

Parcul a fost ridicat de la zero în doar 9 luni, iar inginerii chinezi susţin că producţia anuală de energie electrică va fi de aproximativ 200 GWh, suficientă pentru a alimenta gospodăriile celor 230.000 de locuitori din jur.

Costul acesui parc eolian a fost de aproximativ 90 de milioane de dolari, iar experienţa acumulată prin instalarea sa, va ajuta CHN Energy (compania constructoare) să dezvolte în viitorul apropiat parcuri similare de dimensiuni mult mai mari.

Sursa: piataauto.md