Smartphone

Chinezii nu mai cumpără iPhone-uri, iar Apple are o problemă destul de serioasă în acest sens deoarece China este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere a produsului său vedetă.

În 2023 din vânzările totale de iPhone-uri la nivel global, China a avut o cotă de 19%, adică la fiecare cinci telefoane vândute, unul a fost comercializat în această ţară.

Însă în ultimele luni lucrurile s-au schimbat, iar vânzările au scăzut în ritm accelerat. Dacă în luna ianuarie au fost cumpărate cu 39% mai puţine iPhone-uri decât în aceeaşi perioadă din 2023, trendul s-a menţinut şi în februarie, lună în care chinezii au achiziţionat cu 33% mai puţine iPhone-uri decât în aceeaşi perioadă din 2023.

Analiştii susţin că vânzările Apple vor continua să scadă, chiar dacă mărul muşcat a început să vină cu reduceri de preţ şi pachete atrăgătoare.

Dar care sunt cauzele ?

Aici putem discuta despre mai multe posibilităţi, însă cele mai importante sunt:

  • presiunea politică (statul chinez a demarat o amplă campanie de convingere a populaţiei de a nu mai cumpăra produse occidentale, în special cele americane);
  • revenirea pe piaţa premium a celor de la Huawei (cota de piaţă a crescut în primele săptămâni ale acestui an de la 9.4% la 16.5% şi creşte în ritm accelerat);
  • promoţii agresive aplicate de Oppo, Vivo, Xiaomi şi restul producătorilor locali (aceştia beneficiază şi de suportul politic de care am menţionat mai sus);
  • dificultăţile economice au constrâns populaţia să fie mai atentă cu cheltuielile neesenţiale (întreaga piaţă premium este în scădere).

Dacă Apple a ajuns să vină cu reduceri şi pachete promoţionale, e clar că este destul de groasă treaba.

Sursa: bloomberg.com