În recenzia de față o să vă vorbesc despre a doua baterie externă de la Colia.Power. Prima dintre ele a avut parte de o recenzie acum câteva zile. Modelul Avangarde era unul de mare capacitate, 15.000 mAh, dar cel pe care-l analizăm azi este unul ce stochează energie electrică la un nivel mediu.

Colia.Power Twister 6000 este un acumulator extern ce are o capacitate maximă de 6000 mAh (după cum ne putem da seama și din denumire). Este destul de compactă și are câteva avantaje despre care o să vorbim mai pe larg în cele ce urmează.

Colia.Power Twister 6000 și specificațiile sale:

– capacitate de stocare de 6000 mAh obținută prin 2 celule a câte 3000 mAh;

– celule de tip Li-Polimer;

– 1 x intrari microUSB de maxim 1.000 mAh și 2 x ieșiri USB de maxim 1.000 mAh;

– 140 grame și dimensiuni de 115 x 58 x 19 mm.

Design

Colia.Power Twister 6000

Cutia în care vine Colia.Power Twister 6000 este de carton și prezintă o folie tansparentă pe partea din față. Prin ea se poate vedea bateria fără să deschidem pachetul. Dacă totuși facem asta, vom găsi înăuntru alături de bateria propriu-zisă și un cablu miniUSB – USB și un manual de utilizare.

În afară de cablul miniUSB – USB, mai există încă două cabluri, ce sunt prinse direct pe baterie. Unul este de tip microUSB – USB, iar al doilea este un conector Apple 30-pin – USB. Acesta din urmă se potrivește pentru smartphone-urile Apple până la modelul 4s inclusiv.

Dacă doriți puteți achiziționa separat conector Apple Lighting pentru a putea încărca smartphone-uri de la Apple 5 până la cele mai recente.

Bateria Colia.Power Twister 6000 este de dimensiuni destul de reduse, iar greutatea este chiar mică (127 grame). Are o formă simplă, dreptunghiulară și este realizată complet din plastic.

Partea din față este dintr-un plastic ce imită fibra de carbon, iar aici întâlnim și cele patru LED-uri ce anunță câtă baterie mai avem, precum și singurul buton prin care putem folosi funcțiile bateriei. Lângă acest buton este scris numele producătorului.

Lateralele bateriei adăpostesc două dintre cele trei cabluri din pachet. Se fixează bine și nu există șanse prea mari să se desprindă fără să vrem asta. Ambele mufe USB sunt pe laterale (simetric pe stânga și dreapta) spre marginea de jos. Aici, pe laterala de la bază, este poziționat și portul microUSB prin care-l putem încărca pe Colia.Power Twister 6000.

Construcția dispozitivului pare solidă, dar materialele și finisările puteau fi mai bune. Plasticul folosit pare ieftin, iar anumite muchii și îmbinări necesitau mai multă atenție.

Utilizare

Colia.Power Twister 6000

Modul de utilizare al bateriei este extrem de simplu. Pactic, în majoritatea timpului nu vei folosi nici măcar singurul buton prezent pe Colia.Power Twister 6000. De ce? Foarte simplu: bateria detectează momentul în care un dispozitiv este legat la ea și pornește singură. Atunci când device-ul pe care-l încarcă a ajuns la 100%, acumulatorul se stinge automat. Același lucru se întâmplă și dacă timp de 15 secunde nu este detectată nicio activitate.

Colia.Power Twister 6000 se încarcă prin singurul port microUSB disponibil, iar puterea maximă de intrare prin acesta este de 1000 mAh.

Bateria externă poate încărca două dispozitive simlutan, dar numai dacă acestea nu au împreună o capacitate prea mare. Spre exemplu, a refuzat să încare o tabletă cu baterie de 2600 mAh și un smartphone de 1750 mAh. Dar pe acesta din urmă și pe altul de 1850 mAh nu a avut nicio problemă.

Autonomie

Colia.Power Twister 6000

Încărcarea completă pentru Colia.Power Twister 6000 durează aproximativ 5 ore. Nu am fost niciodată pe fază atunci când se încheia ciclul de încărcare, dar mai puțin de 4 ore nu cred că a durat vreodată. De cele mai multe ori am lăsat-o la încărcat peste noapte și bineînțeles că dimineața era stinsă, deoarece atunci când ajunge la 100% se oprește automat.

Capacitatea reală pentru Colia.Power Twister 6000 este undeva în jurul valorii de 5000 mAh. Am făcut mai multe teste cu diferite dispozitive pe care le-am încărcat și media a reieșit pe la 5 Ah.

Asta nu însemnă că cei de la Colia mint despre capacitatea bateriei, ci trebuie să știți că mai există și pierderi în ciclul de încărcare (pe fir și termice).

Preț

Colia.Power Twister 6000 – 199 de lei la FunGadgets.ro

Concluzii

Colia.Power Twister 6000

Colia.Power Twister 6000 este o baterie auxiliară de capacitate medie, dar cu dimensiuni compacte și greutate destul de scăzută. Reușește să încarce de cel puțin două ori un smartphone cu acumulator de circa 2000 mAh, iar anumite funcții o fac pe Colia.Power Twister 6000 să iasă ușor în evidență.

La final punctele pro și contra:

PRO

– două dintre cablurile pentru încărcare pot fi elegant incluse în carcasă;

– operare foarte simplă;

– funcții de pornire și oprire automate;

– protecție la supraîncălzire și la scurtcircuitare.

CONTRA

– mici imperfecțiuni la finisare;

– niciun încărcător în pachet.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.