OPPO a prezentat ColorOS 12 dezvoltat pe Android 12. Debutează pe Find X3 Pro în Indonezia, Thailanda și Malaezia, dar mai multe detalii în ce privește calendardul de update pe sfârșit de articol.

Care sunt noutățile din ColorOS 12?

Inclusivitate – se bazează pe conceputul de design nummit OPPO Infinite (elemente ușoare, simple și personalizabile), de aici a reieșit un sistem de operare cu iconițe, animații și notificări ce se potrivesc pentru diferite limbi și culturi (OPPO este prezent în 68 de țări și are peste 440 de milioane de utilizatori la nivel global);

Viteză – au încercat să reducă lag-urile / întârzierile în preluarea comenzilor și să reducă procesul de degradare în timp prin alocarea inteligentă a resurselor. Au avansat și câteva valori: rată de îmbătrânire de 2.75% pe trei ani, ocupare a memoriei interne mai mică cu 30%, consum redus al bateriei cu 20% (doar că nu am idee la ce s-au raportat, probabil au folosit un smartphone cu ColorOS 11 și ColorOS 12).

Integrează un motor de animație Quantum ajuns la generația a treia. Sunt peste 300 de animații ce au fost îmbunătățite și au avut ca scop să reproducă gesturi intuitive inspirate din viața reală.

Productivitate – PC Connect urmează a debuta pe anumite smartphone-uri OPPO din februarie 2022. Permite transferul de fișiere între smartphone și PC + viceversa, fără a avea o conexiune pe fir. Poți să emulezi și interfața de pe smartphone. Mai sunt și alte adiții pe partea de productivitate: traducerea automată generată prin Google Lens, FlexDrop și Phone Manager;

Confidențialitate îmbunătățită – au preluat anumite funcții din Android 12: Dashboard de Confidențialitate, Partajarea Locației Estimate, Microfon și Cameră. Sunt și câteva elemente specifice OPPO și aici mă refer la Modul Sistem Privat, Modul Seif, blocarea aplicațiilor etc.

OPPO are mai multe servere la nivel local pentru gestionarea datelor de confidențialitate spre a crește transparența, iar stocarea se face printr-un protocol proprietar strict. Au certificări de genul ePrivacy și ISO270001.

Funcții de la camera foto și video ce sunt accesibile spre dezvoltatori de aplicații – este vobra despre Ultra Steady Video, HDR, Super Wide-Angle, HuperBoost, Color Vision Enhacemeny.

Evenimentul de lansare îl găsiți aici:

Care este planul de lansare al ColorOS 12 pe smartphone-urile OPPO?

Politica de update-uri a OPPO pe diferite game de smartphone-uri;

Smartphone-urile din seria Find X lansate începând cu 2019 vor primi 3 actualizări majore de Android. Smartphone-urile din seriile Reno / F / K vor primi 2 update-uri majore de Android, idem și pentru unele modele din seria A.

Planul de lansare este:

Calendarul de update la ColorOS 12;

Apropo, doar smartphone-urile OnePlus lansate în China vor rula ColorOS 12. Restul se vor baza în continuare pe OxygenOS. Ce am subînțeles din briefing-ul ținut în urmă cu câteva zile este că OnePlus va avea libertate în a-și customiza interfața în continuare și, probabil, va arăta mai aproape de Android-ul nativ față de ColorOS (deși și ei spun că se îndreaptă în aceeași zonă și vor să ofere un Android mai puțin customizat și mai apropiat de către cel promovat de Google).

Modalitatea în care sunt livrate patch-urile de securitate;

Am ai înțeles că au o echipă mică de dezvoltatori și că sunt atenți la feedback-ul primit în piață și încearcă în mod constant să porteze cele mai noi iterații software Android și cele mai noi patch-uri de securitate. Noul ColorOS 12 ar trebui să ajungă către 120 de milioane de utilizatori.

Categorii: androidoppo

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.