Hardware

În luna august aflam că la nivelul Uniunii Europene se doreşte implementarea unui singur tip de conector universal.

Iată că această solicitare a fost făcută la nivel oficial, Comisia Europeană propunând adoptarea USB-C ca format unic pe smartphone-uri, tablete, camere foto şi video, căşti, difuzoare portabile şi console video portabile.

“Astăzi, 23 septembrie, Comisia face un pas important împotriva deșeurilor electronice și a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalența diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice. Mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.”, se arată în comunicatul emis de Comisia Europeană.

Pentru a deveni lege, această propunere trebuie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Dacă acest lucru se va întâmpla, producătorii din industrie vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 24 luni, timp în care vor trebui să adopte noul format.

În plus, Comisia Europeană mai propune şi separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic (adică device-urile nu vor mai veni cu încărcătoare în cutia de retail). Se estimează că reducerea producției și eliminarea noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Cea mai afectată companie de această propunere este Apple, cea care foloseşte propriul tip de conector denumit lightning. Sigur că vor mai trece 2-3 ani până când se va finaliza perioada de tranziţie, astfel că Apple ar putea dezvolta chiar un sistem proprietar de încărcare wireless (momentan aici nu se doreşte standardizarea).