Retelistica

Se pare că achiziţia operaţiunilor Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria şi România (UPC) de către Vodafone nu este atât de sigură precum părea până acum. Comisia Europeană are câteva semne de întrebare legate de o posibilă creştere a preţurilor şi de o posibilă reducere a opţiunilor de alegere pentru consumatori după preluare, astfel că şi-a oferit un timp mai lung de analiză.

“Este important ca toți consumatorii din UE să aibă acces la servicii de telefonie și televiziune la prețuri accesibile și de bună calitate. Investigația noastră aprofundată vizează să asigure faptul ca achiziționarea de către Vodafone a companiilor de telecomunicații Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria și România să nu conducă la creșterea prețurilor, la reducerea posibilităților de alegere și la reducerea inovării în domeniul telecomunicațiilor și serviciilor TV pentru consumatori”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

Comisia Europeană este preocupată de situaţiile din Germania şi Cehia, acolo unde preluarea ar putea reduce concurenţa. În Cehia, furnizorii de servicii de telecomunicații independente ar putea fi eliminați din piața cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile, piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet și piața cu amănuntul pentru serviciile TV, datorită produselor convergente pe care entitatea nou creată le-ar putea oferi.

În Germania, Vodafone şi Unitymedia (filiala Liberty Global) se află în prezent în competiţie reciprocă în anumite zone, iar o eventuală tranzacţie ar putea elimina concurenţa dintre societățile care fuzionează, ar reduce numărul de jucători și ar limita stimulentele entității care face obiectul fuzionării de a concura efectiv cu operatorii rămași.

Pentru Ungaria şi România nu au fost identificate preocupări, astfel că până pe 9 mai 2019 Comisia Europeană trebuie să finalizeze investigaţia pentru situaţiile din Germania şi Cehia.

Sursa: hotnews.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.