gAuto

În prezent industria auto trebuie să respecte normele de poluare Euro 6, unele destul de dure, însă încă acceptabile de către producătorii auto.

Acest aspect se va schimba în câţiva ani după ce normele de poluare Euro 7 vor intra în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Şi pentru că timpul este foarte scurt, Comisia Europeană a publicat propunerile pentru aceste noi norme, iar acestea sunt mai mult decât drastice:

  • emisiile de NOx să fie reduse cu 35% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 56% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6);
  • nivelul de particule să fie redus cu 13% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 39% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6).

Normele Euro 7 vor interveni şi asupra particulelor generate de sistemele de frânare, asta înseamnă că şi maşinile electrice vor fi afectate de acestea. De asemenea, vehiculele vor avea obligaţia să respecte noile norme chiar şi după 200.000 de km rulaţi.

Comisia Europeană propune ca normele Euro 7 să fie aplicate din iulie 2025 pentru autoturisme şi LCV-uri şi din iulie 2027 pentru camioane şi autobuze.

ACEA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile) susţine că în acest moment emisiile vehiculelor noi sunt foarte mici, “la un nivel abia măsurabil”, iar propunerile Comisiei Europene pentru normele Euro 7 sunt mult prea stricte.

Sursa: profit.ro