Compania chineză SMIC reduce decalajul tehnologic la nivel de cipuri dintre ea şi TSMC (liderul din industrie) la doar 3 ani

02/09/2024

Statul chinez a pompat miliarde de dolari în industria producătoare de chipuri, iar acest lucru începe să se vadă. Deşi Statele Unite ale Americii a interzis accesul Chinei la tehnologii de ultimă generaţie, gigantul asiatic este capabil din nou să producă cipuri avansate.

Conform TechanaLye, o companie specializată în analiză tehnologică din Japonia, ecartul dintre SMIC (cel mai mare producător de chipuri din China) şi TSMC (liderul din industrie) a fost redus substanţial, producţia de procesoare fiind din punct de vedere tehnologic în urmă cu doar 3 ani.

Specialiştii TechanaLye au analizat procesoarele Kirin 9010 produs de SMIC pe 7nm şi Kirin 9000 produs de TSMC pe 5nm, iar performanţele dintre cele două au fost similare.

Personal această comparaţie mi se pare puţin forţată, evoluţia tehnologică nefiind una liniară. Nu poţi spune că în 2027 SMIC va produce la acelaşi nivel tehnologic precum o face TSMC azi, pentru că există foarte mulţi factori ce ar trebui luaţi în calcul. Să nu uităm că SMIC nu are acces la cea mai nouă tehnologie ASML (chiar dacă 50% din echipamentele vândute de compania olandeză ajung în China, acestea sunt de generaţie mai veche).

Este clar că cipurile fabricate în China evoluează, însă rămâne de văzut care va fi ritmul în următorii ani.

Surse: profit.ro, nikkei.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.