Pentru a nu crea panică în interiorul companiilor, echipele de management superior neagă în permanenţă că oamenii vor fi înlocuiţi cu inteligenţa artificială şi aruncă angajaţilor găluşca ce spune că aceste aplicaţii le vor eficientiza munca.

Din păcate sunt foarte multe domenii de activitate unde munca unui om poate fi sau va putea fi înlocuită în întregime de diversele forme luate de inteligenţa artificială (roboţi, aplicaţii etc.), iar din perspectiva tehnologică acest lucru trebuie privit fără doar şi poate ca o evoluţie. Totuşi, această evoluţie tehnologica va însemna multe pierderi de locuri de muncă şi chiar dacă mulţi se vor recalifica, această etapă necesită timp şi implicare, elemente pe care unii nu le vor mai stăpâni.

Piaţa inteligenţei artificiale din Statele Unite ale Americii se estimează ca a valorat în 2023 peste 241 miliarde de dolari, iar până în 2030 aceasta va depăşi 740 de miliarde de dolari.

Cazul Google;

2024 se anunţă un an provocator pentru angajaţii Google, semne din piaţă arătând că gigantul american pregăteşte concedierea a peste 30.000 de salariaţi. Aceştia vor fi înlocuiţi cu cele mai noi inovaţii susţinute de evoluţia inteligenţei artificiale, cele mai afectate departamente urmând a fi cele de vânzări reclame şi customer service. Pentru început.

Să nu uităm că aceste disponibilizări vin după ce în 2023 Google a concediat alţi 12.000 de angajaţi. Ca Google vor fi în viitor multe alte companii şi meserii.

Sursa: linkedin.com