Computex 2023 – ADATA prezintă trei SSD-uri cu răcire activă, chiar și cu lichid pentru formatul M.2

31/05/2023

Târgul de tehnologie Computex 2023 este în plină desfășurare, iar prezentările de la acest eveniment încep cu ADATA, ce a lansat câteva SSD-uri cu răcire activă. Două dintre ele sunt în format M.2, cu performanțe excelente, iar altul este unul extern.

SSD-ul ADATA Project NeonStorm Gen5 generează viteze de transfer de până la 14.000/12.000 MB/s și astfel a necesitat integrarea unui sistem dublu, cu răcire cu lichid și cu aer. Atunci când aerul cald se ridică de pe SSD, trece mai întâi printr-un dispersor de căldură metalic pentru a mări suprafața de contact. După ce este condusă în rezervorul de lichid, energia termică este absorbită de un lichid de răcire cu capacitate termică ridicată și apoi se deplasează în radiatorul din aliaj de aluminiu. Radiatorul acționează ca un mediu între lichidul de răcire și ventilatoare. Atunci când ventilatoarele de la ambele capete ale SSD-ului NeonStorm sunt activate, căldura este eliminată prin convecția aerului cald și rece. În comparație cu aripioarele de disipare a căldurii de tip ventilator fără răcire cu lichid, sistemul inovator ADATA de „disipare a căldurii cu răcire dublă patentată” poate reduce temperaturile SSD-urilor cu încă 20%.

SSD-ul ADATA LEGEND 970 Gen5 oferă performanțe de citire/scriere de până la 10.000/10.000 MB/s. Este proiectat cu aripioare din aluminiu extrudat în două straturi pentru a crea o conductă de aer densă spre a devia aerul cald și rece. Un microventilator încorporat aspiră fluxul de aer rece și expulzează aerul cald din părțile laterale ale radiatorului. În același timp, aripioarele din aliaj de aluminiu ale modelului LEGEND 970 sunt acoperite cu o suprafață cristalizată, mărind suprafața totală de contact și maximizând eficiența disipării căldurii. Acest design promite să reducă temperaturile controlerului cu 10% în comparație cu radiatoarele fără ventilator.

SSD-ul extern ADATA SE920 utilizează interfața de transmisie USB 4 de ultimă generație și propune o viteză de citire/scriere de 3.800/3.200 MB/s. Sistemul de disipare a căldurii este echipat cu un microventilator încorporat. Prin simpla împingere a carcasei, se extinde șasiul pentru a descărca rapid căldura. Atunci când carcasa extensibilă este retrasă, volumul este redus, facilitând astfel depozitarea. Sistemul activ de răcire se pare că reduce temperaturile cu 10% în comparație cu produsele fără ventilator cu aceleași specificații și a câștigat premiile Red Dot Design, Japan GOOD Design și Taiwan Excellence în ultimii 2 ani.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.