Retelistica

Aș spune că este o veste bună, Orange a semnat acordul de achiziție a 54% din Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom).

Ce a achiziționat Orange pentru 268 milioane euro (268 milioane euro = partea OTE ca preț de achiziție total fără exces sau deficit de trezorerie netă și cu toate ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției)?

  • 100% din capitalul Telekom Romania Communications + baza de abonați pe servicii convergente fix-mobil;
  • valoare economică a companiei – 497 milioane euro (100% din capitalul Telekom Romania Communications);
  • 90.000 de km de rețea de fibră optică ce conectează aproape 3 milioane gospodării, 5 milioane de clienți pe telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune, 881.000 de clienți pe serviciile convergente (fix-mobil) ce vor face pasul spre Orange România la finalizarea tranzacției;

Declarații oficiale:

Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Deputy CEO pentru Orange în Europa, a comentat: “Această achiziție este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre convergente în Europa. România este o piață cheie pentru Orange și o remarcabilă poveste de succes. Tranzacția confirmă angajamentul nostru pe termen lung pe piața din România. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investiții constante în infrastructuri de rețea performante și în servicii inovative.”

Liudmila Climoc, CEO Orange România, comentează: “Este un moment important pentru piața românească de telecomunicatii, care va duce la creșterea atractivității sale atât în ceea ce privește serviciile telecom convergente, cât și infrastructura de înaltă calitate, sporind in acelasi timp competiția. Această tranzacție va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii și o paletă mai largă de opțiuni oferite clienților, dar și pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale. Complementaritatea celor două rețele ne va permite să aducem împreună nu doar clienți și echipe, ci și cea mai bună expertiză în ceea ce privește calitatea serviciilor și a unei infrastructuri de rețele fixe și mobile pregătite pentru provocările viitorului.

Dl. Michael Tsamaz, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al OTE, a precizat că: „Vânzarea participațiilor deținute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităților și planurilor de creștere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea Grupului și a genera valoare pentru toate părțile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanța Telekom Romania și rămâne pe piață prin Telekom Romania Mobile Communications. Doresc să mulțumesc echipei de management și angajaților Telekom Romania pentru realizările de până acum. Sunt convins că vor continua să ofere tot ce au mai bun nu doar în perioada următoare, până la finalizarea tranzacției, ci și ulterior. Achiziția TKR de către Orange România va asigura creștere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivității pe piață în beneficiul clienților și pe cele ale transformării digitale ale economiei și societății românești.”

De ce este o veste bună?

Orange are planuri mari pe partea de internet fix și acum au toate motivele ca să investească să infrastructură și să concureze cu RCS-RDS și Vodafone (la rândul său a achiziționat UPC în urmă cu ceva timp). Piața de internet fix aș spune că va câștiga în dinamism.

Orange a raportat o cifră de afaceri de 1.1 miliarde euro în 2019, Telekom Romania Communications este al doilea jucător din piața de servicii fixe de telecomunicații cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro în 2019.

Avem o alianță în no. 1 de pe telefonie mobilă cu no. 2 de pe internet fix. Tranzacția trebuie să primească aprobările autorităților de profil din România. Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Update: În aceeași ordine de idei, avem o schimbare la nivel de CEO în cadrul Telekom România. Miroslav Majoroš este înlocuit de către Vladan Pekovic, Director Executiv Tehnologie și Informație din 9.11.2020.

Câteva detalii legate de noul CEO preluate din comunicat: 

Vladan Pekovic este licenţiat în Inginerie Electrică, cu specializare în telecomunicaţii mobile şi tehnologia informaţiei, în cadrul Universităţii din Muntenegru și, pe parcursul carierei sale profesionale, a urmat programe educaționale la European School of Management and Technology Berlin, ESSEC Business School, Franța, Duke University, Statele Unite ale Americii, INSEAD Business School, Franța. 

A debutat în carieră în 1998, în calitate de inginer pentru ProMonte GSM. În perioada 2000-2004 a ocupat mai multe poziții în cadrul Ericsson Mexico, USA, Algeria, iar în 2004 a avut primul contact cu Telekom, USA, în calitate de Switch Manager. Ulterior a ocupat poziții de Project Manager Integrare pentru Crnogorski Telekom (2005-2006), Manager Regional de Program la Glotel Inc (2006-2007), Director Executiv Tehnologie la M:tel d.o.o. (2007-2009). În vara anului 2009 a revenit la Crnogorski Telekom, unde a deținut funcția de Director de Programe (2009-2010) și de Director de Rețea și Servicii (2010 -2013). În perioada 2013-2014 a ocupat funcția de Președinte al Consiliului de Supervizare al NetWorkS!. 

Din 2013 a revenit în Telekom, ocupând poziții de Director Rețea, Director Tehnologie în cadrul T-Mobile Polska și Director Executiv Tehnologie și Informație în cadrul Crnogorski Telekom. Din 2017 este parte din echipa Telekom Romania, în calitate de Director Executiv Tehnologie și Informație.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.