gAuto

Consiliul Concurenţei a amendat compania Volvo România SRL cu suma de 13 milioane lei, aproximativ 2.65 milioane euro, pentru practici anticoncurenţiale.

Vorbim mai exact de o serie de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa de distribuţie a camioanelor noi, medii şi grele marca Renault. Volvo România SRL este unic importator de camioane Renault în ţara noastră, iar în urma unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, au fost constatate înţelegeri între Volvo România SRL şi distribuitorii din reţea în ceea ce priveşte teritoriul în care aceştia din urmă putea revinde camioanele noi, medii şi grele marca Renault.

Aceştia au stabilit să nu comercializeze aceste tipuri de camioane în afara graniţelor, astfel companiile nu se mai concurau între ele, clienții neavând posibilitatea de a alege. În acest fel a fost afectată concurența la nivel național, precum și comerțul între statele membre.

Volvo România SRL şi-a recunoscut vina, iar pe acest considerent a beneficiat de o reducere a amenzii.

Toată investigaţia a pornit de la o cerere de clemență depusă de un distribuitor, unul care a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență. Consiliul Concurenței încurajează companiile implicate în acest tip de înțelegeri anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, să își recunoască participarea la încălcare și să furnizeze dovezi privind înțelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

Sursa: profit.ro, sursa foto