În cel mai recent raport financiar al grupului DIGI, operatorul avea la finalul anului 2024 peste 4.9 milioane RGU (relaţii contractuale generatoare de venituri) pe internet fix, în creştere cu 6.9% YoY.
Dar care să fie secretul acestui succes remarcabil?
Din punctul meu de vedere sunt 2 mari piloni ce au stat la baza acestui rezultat:
- investiţiile în dezvoltarea fibrei optice, chiar şi în localităţi ignorate de alţi furnizori (în prezent, România are o acoperire excelentă cu fibră optică, mai bine de 95% din gospodăriile din ţara noastră fiind deservite sub această formă, iar cel mai mare merit îl are DIGI);
- constanţa preţurilor.
Dacă despre primul pilon am mai vorbit (vă reamintesc că ANCOM îi va obliga pe cei de la DIGI să ofere acces la reţeaua lor de internet fix şi altor furnizori în anumite localităţi din ţară), în cele ce urmează aş vrea să îl detaliez pe cel de-al doilea, cel legat de preţ.
Conform unei statistici ANCOM, preţurile practicate de DIGI sunt neschimbate din 2019. Vorbim de mai bine de 6 ani în care operatorul a făcut investiţii, a dezvoltat reţeaua, dar preţurile au rămas neschimbate.
În 2019 preţul standard solicitat de DIGI era:
- 30 lei / lună pentru abonamentul de 300 Mbps;
- 35 lei / lună pentru abonamentul de 500 Mbps;
- 40 lei / lună pentru abonamentul de 1 Gbps.
În 2025 preţul standard solicitat de DIGI este:
- 30 lei / lună pentru abonamentul de 500 Mbps;
- 40 lei / lună pentru abonamentul de 1 Gbps.
În toamna lui 2021, DIGI a renunţat la abonamentul de 300 Mbps, iar toţi abonaţii au trecut la cel de 500 Mbps şi au primit şi o reducere de 5 lei la abonamentul lunar.
Între timp, ceilalţi furnizori au apelat des la scumpirea unilaterală a abonamentelor, justificarea fiind pusă de fiecare dată în cârca inflaţiei.