gAuto

Probabil unii dintre voi ați auzit până acum de Consumer Reports, organizație din SUA în care americanii au mare încredere. Recomandările făcute de această publicație sunt întocmite după teste amănunțite, studii și sondaje.

Zilele trecute, Tesla Model S a fost subiectul unui nou sondaj referitor la fiabilitate efectuat de Consumer Reports. Aproximativ 1.400 de proprietari ai acestei mașini electrice au participat la studiu, iar rezultatul final nu a fost unul tocmai îmbucurător pentru Elon Musk (co-fondator Tesla Motors).

După ce au fost analizate răspunsurile participanților la sondaj, Tesla Model S a primit un calificativ mai slab, iar Consumer Reports a ridicat recomandarea de cumpărare pentru acest model, recomandare pe care o făcuse în trecut. Nu înțeleg de ce ar fi o mare problemă, întrucât și alți competitori (ex. Mercedes-Benz Clasa S) au primit calificative mult mai slabe.

Totuși, este destul de ciudat să retragi recomandarea unei mașini care, la capitolul performanță, în propriile teste, primise 103 puncte dintr-un maximum posibil de 100 de puncte. Știu, pare anapoda, dar modul de punctaj al Consumer Reports a fost schimbat ulterior, tocmai din această cauză.

Chiar dacă au fost semnalate câteva probleme la partea de fiabilitate, pe lângă cele sesizate și în sondajul din 2014, garanția oferită de Tesla pentru Model S acoperă majoritatea acestor defecțiuni. Este vorba în principal de probleme la trenul de rulare, la sistemul de încărcare, unitatea multimedia ce controlează aproape toate funcțiile mașinii (ecran tactil cu o diagonală de 17 inci) și anumite zgomote deranjante venite din partea caroseriei sau a plafonului panoramic.

Tesla Model S 4

După cum spuneam, garanția de 4 ani sau 50.000 de mile (circa 80.000 de km) acoperă aproape toate defecțiunile. Mai mult, bateriile și trenul de rulare sunt acoperite de garanție timp de 8 ani fără limită de kilometri. Deci, nici aici motive de îngrijorare.

Cu toate că știam de anul trecut că Tesla Model S nu este cea mai fiabilă mașină, mi se pare oarecum ciudată mediatizarea mult mai intensă făcută în prezent vis-a-vis de rezultatele sondajului Consumer Reports. Să fie oare din cauza faptului că Tesla Model S a depășit în vânzări pe bătrânul continent competitori cu tradiție precum BMW Seria 7 sau Audi A8 și se apropie vertiginos de etalonul categoriei, Mercedes-Benz Clasa S?!

Categorii: gauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.