Pentru a face acest lucru, oficialii brazilieni au luat legătură cu compania finlandeză Wartsila, cunoscută la nivel global drept un producător important de motoare navale şi motoare pentru centrale electrice. Cum companiei finlandeze îi plac provocările (aceasta este un pionier în ceea ce priveşte construcţia de motoare pe bază de amoniac), ideea brazilienilor a fost acceptată, mai ales că etanolul este considerat un combustibil bio, regenerabil.
O echipă numeroasă de ingineri finlandezi a trecut deja la treabă, iar aceasta are misiunea ca până în aprilie 2026 să adapteze unul dintre motoarelor lor pentru centrale electrice, astfel încât să funcţioneze pe bază de etanol.
Între timp, brazilienii construiesc o anexă la centrala Suape II din Recife, astfel încât în 2026 motorul celor de la Wartsila să fie integrat şi gata de producţie.
Până în 2028 această mică centrală va fi testată, iar dacă totul va funcţiona corect, iar randamentul oferit va fi mulţumitor, Brazilia este hotărâtă să construiască mai multe astfel de centrale electrice.
Marea provocare va fi însă la nivel de costuri. Deşi o formă verde de a obţine energie electrică, calculele teoretice arată că doar materia primă transformată în electricitate va costa undeva la 0,237 dolari/kWh, foarte mult, ţinând cont că preţul mediu la electricitatea livrată consumatorilor în Brazilia este în prezent de aproximativ 0,125 dolari/kWh.
Nu este încă foarte clar de ce apelează Brazilia la această formă de generare de curent electric, însă există două scenarii foarte probabile: fie există presiuni mari de reducere a emisiilor şi toate soluţiile sunt testate, fie în următorii 3 – 5 ani vor fi reduse considerabil costurile de obţinere a etanolului din trestie de zahăr, iar astfel de centrale şi-ar justifica activitatea.
Sursa: piataauto.md