Huawei Mate 8 este phabletul cu care compania chineză iese în față pe sfârșit de 2015, cel puțin pe anumite piețe. Mă aștept să-l vedem în România de la începutul lui 2016. 

Concurența lui Huawei Mate 8 este formată telefoane de top cu diagonala cuprinsă între 5.7 și 6 inch. La prima strigare ies în față Samsung GALAXY Note 5, Samsung GALAXY S6 Edge PlusLG V10, Huawei Nexus 6P. Observați că vorbim de telefoane cu ecran de 5.7 inch, iar Mate 8 urcă la 6 inch, o zonă ușor rarefiată unde nu găsești produse care să-l concureze în mod real.

1. Design;

Huawei-Mate-8-2

Trebuie să-l priviți pe Huawei Mate S ca să vedeți că s-a mers în aceeași linie, simplitate, eleganță, carcasă metalică. Mai sunt și alte telefoane fabricate cu atenție la detalii, dar Huawei reușește să puncteze la impresia artistică fără să folosească cine știe ce artificii stilistice, fără să pună sticlă pe spate sau piele.

2. Display și raport ecran / corp al telefonului;

Huawei-Mate-8-3

Mă bucur să văd că Huawei are curaj și nu urcă spre rezoluții QHD sau 4K. Sunt unul dintre cei ce consider că deja se face exces de zel în ce privește mega-rezoluțiile ecranelor de telefon, pe laptop nu ne-am bătut așa tare cu pumnul în piept ca să cerem măcar un full HD, iar multe laptopuri cu preț de sub 3000 de lei merg pe 1366×768 pixeli pe 15.6 inch.

O rezoluție Full HD / 1920×1080 pixeli pe un display de 6 inch ce are un panel de calitate = experiență în utilizare ireproșabilă, iar autonomia s-ar putea să primească un boost apreciabil.

Raportul ecran / corp este de 83%. Motorola Nexus 6 se oprea la 74.1%, Huawei Mate S la 73.9%. Din acest punct de vedere este superior și telefonului borderless pe trei laturi de la Sharp – 78.5%.

3. HiSilicon Kirin 950 + 3 / 4 GB RAM + Mali-T880 GPU;

Huawei-Mate-8-4

Huawei investește masiv în partea de R&D pentru procesoarele sale. Aici intră într-un club select, iar concurența este formată din Samsung, Qualcomm, MediaTek, Intel. Până acum erau cu un pas în spatele Samsung & Qualcomm pe nișa de top, iar Kirin 950 ar trebui să șteargă ecartul și să poziționeze Huawei în pole position.

Huawei Kirin 950 = Quad-core la 2.3 GHz pe ARM Cortex-A72 + 4 x 1.8 GHz pe ARM Cortex-A53 + acceleratorul grafic Mali-T880 MP4.

Teoretic, ar trebui să fie peste Exynos-ul octa-core implementat pe S6, S6 Edge, Note 5 și S6 Edge Plus, vârful testelor de benchmark la momentul actual. Practic, aștept să văd dacă Huawei a rezolvat partea de răcire, cum se comportă după minute bune de utilizare intensivă, ce știe pe partea de fotografie și ce autonomie oferă în mod real.

Avem un pas în față al Huawei, mai rămâne de văzut și cât de matură este această soluție tehnică.

4. Baterie de 4000 mAh și 7.9 mm grosime;

Huawei-Mate-8-5

Cu display de 6 inch ce afișează o rezoluție Full HD și un procesor bine calibrat mă aștept ca autonomia să fie în limite decente, observați că grosimea se situează la cote ok având în vedere și capacitatea acumulatorului + specificațiile hardware de top.

Prețurile din China pornesc de la 469 dolari pentru varianta cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Aici ar fi de văzut ce strategie urmează a adopta Huawei, Mate S a pornit în România de la 3199 lei, un preț considerat prea premium de către cei interesați. Huawei Mate 8 la peste 3000 – 3500 lei ar strica povestea.

Categorii: huawei

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.