Samsung Galaxy Nexus a fost anunțat la sfârșit de 2011, dar rămâne un smartphone de luat în seamă, deși pe piață au apărut telefoane care din punct de vedere hardware sunt peste Galaxy Nexus care nici la momentul debutului său nu era o vedetă în ce privește testele de benchmark.
Care ar fi elementele ce-l scot în fața modelelor de top din acest moment?
Și când am spus ligă de top m-am referit în special la smartphone-urile quad-core din țara noastră: HTC One X, Samsung Galaxy S III și LG Optimus 4X HD.
1. Android 4.1 Jelly Bean și cele mai noi update-uri software din platforma Android ce vin mult mai repede decât la alte telefoane mai sus menționate. Este aiurea să aștepți luni bune ca să primești un amărât de update de software. Uitați-vă că la Galaxy Nexus s-a primit 4.1.1 Jelly Bean, iar LG-ul + HTC au 4.0.3 Ice Cream Sandwich, iar S III merge pe 4.0.4 Ice Cream Sandwich. La niciunul dintre smartphone-urile quad-core nu se știe sigur când 4.1 Jelly Bean va sosi via OTA. HTC a spus că One S, One X și XL vor primi 4.1, dar nu a făcut public un calendar de update. LG nu a spus nimic, iar Samsung a dat un comunicat de presă în care a spus că se lucrează.
2. Interfața stoc a Android față de UI-ul promovat de HTC – Sense, Samsung – TouchWiz și LG – nu mai rețin numele și mi se pare că se numește chiar LG UI – cea mai puțin atractivă dintre toate. Android 4.0 a reprezentat un mare plus la nivel de interfață, mult mai user friendly și atractivă. A evoluat mult față de 2.3 Gingerbread, se poate spune că a preluat de la 3.2 HoneyComb, dar totul a fost șlefuit.
3. Prețul de achiziție cu aproape 1.000 de lei mai puțin față de Galaxy S III și cel puțin 500 de lei față de Optimus 4X HD și HTC One X. Costă 1.699 lei pe eMAG.ro. Are display HD, conectivitate similară cu celelalte cu 3G, Wi-Fi, bluetooth, microUSB, GPS. Nu are quad-core și nici microSD, nici One X nu are slot pentru cardurile microSD, dar plusează cu 32 GB spațiu de stocare din care 26 GB în mod real, la Nexus te mulțumești cu 16 GB + stocare în cloud, de la caz la caz.
4. Compact – are display de 4.65 inch față de 4.7 inch la Optimus 4X HD și HTC One X, 4.8 inch la Galaxy S III. Nu dimensiunea ecranului stabilește că-i mai compact ci faptul că nu are butoane capacitive la bază precum celelalte telefoane, le are integrate pe display. De aceea un Galaxy Nexus se va simți mai ergonomic decât alte modele de smartphone-uri. Aș risca să fac o comparație cu Nokia Lumia 900 care uimește prin dimensiunile sale, puse unul pe celălalt îl acoperă pe Nexus, deși ecranul său are 4.3 inch.
5. Design – aici vorbim de o alegere subiectivă. M-a impresionat de la început forma pe care au ales-o la Nexus, display curbat la bază, chiar ajută la manevrarea aparatului. Capacul bateriei este din plastic cu niște striații pe el, asta contribuie la un grip mai bun, nu-ți scapă din mână precum S III-ul. Trebuie să recunosc că HTC One X îi este superior ca design, dar SGS III joacă prin apropiere, iar pe LG îl dă capacul bateriei în spate și culoarea aleasă acolo ce dă impresia de ieftin în contradicție cu partea frontală plăcută.
6. Autonomie – un Nexus rezistă mai mult decât un quad-core. Există un tribut pe care un procesor cu 4 nuclee îl cere, aici sunt două și pare a fi mai bine optimizat. Depinde ce setări ai pe fiecare telefon în parte.