Observaţi şi voi cum s-au înmulţit tentivele de fraudă, de escrocherie, internetul este plin de mii de exemple de apeluri spam, suspecte, făcute cu voci umane clonate 1 la 1 şi cazuri din ce în ce mai personalizate (sună atât de bine, încât chiar şi cu informaţii la bază, tot parcă ai senzaţia de a le crede).
Săptămâna asta am primit cel puţin 2-3 apeluri de la numere de telefon absolut normale, nu Nigeria, nu Bangladesh, nu alte ţări ciudate, apeluri cu voci extrem de normale (bine, unul era robot, robot şi l-am închis instant) care îţi oferă un plus de „încredere”.
Din fericire, aceste apeluri încă urmează nişte şabloane (aşa numite patterns), aşa că dacă le scoţi din ritm, îţi dai seama imediat că nu este ceea ce trebuie.
Problema şi mai mare este că AI-ul învaţă, se dezvoltă, iar în viitor va deveni şi mai aplicat. Şi nu vorbesc de un viitor îndepărtat, vorbesc de luni. În foarte, dar foarte scurt timp, nu vom mai putea recunoaşte individual un AI de un om, aşa că apare inevitabil întrebarea din titlu:
Cui mai răspundem la telefon?
Aici nu mă refer la numerele salvate şi cunoscute, mă refer la restul. Personal când văd că mă sună un număr de telefon ce nu îl am în agendă, mă întreb deja: e pe bune sau un alt AI tâmpit?
Trecând de la nivel individual la cel economic, cred că actualele campanii de marketing bazate pe call-uri şi SMS-uri vor dispărea, nu vor mai fi eficiente. La fel şi contactarea telefonică în piaţa rece pentru oamenii din vânzări. Totul se va schimba, nu are cum altfel (decât dacă nu va apărea o aplicaţie, la rândul ei cu AI, care ne va spune în timp real cine se află în spatele unui apel).
Ce se întâmplă azi este extrem de sensibil, iar ce se va întâmpla în viitor va fi mind blowing🤯🤯🤯.