Cum Apple se pregătește să dea șah către operatori telecom?

13/09/2015

Cred că nu este producător de telefoane care să nu-și dorească a scăpa de negocierile făcute cu operatorii telecom (subvenții, bugete de promovare etc). În aceeași idee vine și Apple cu al său program ale cărui detalii au fost prezentate pe 9 septembrie, alături de iPhone 6S și iPhone 6S Plus. 

În SUA a pornit un trend în rândul companiilor telecom, în sensul că plătești un preț mai mare pe telefon, dar primești mai multe beneficii la un preț ok. Probabil că vânzările Apple au fost afectate și de aici ideea de a vinde iPhone-urile într-un sistem de rate.

Apple își dorește să vândă și mai multe telefoane în mod direct către clienții săi și a gândit așa-numitul iPhone Upgrade Program, disponibil doar în magazinele de retail ale Apple și nu sub formă de serviciu online. Vor începe în SUA, iar în funcție de rezultate mă aștept să vedem o astfel de politică practicată și în alte țări, de ce nu și la scară globală.

Cum funcționează iPhone Upgrade Program?

Plătești 24 de rate pentru un iPhone 6S sau 6S Plus, valoarea diferă a ratelor în funcție de model și spațiul de stocare. După 24 de luni, telefonul devine al tău și-l poți vinde sau dărui altcuiva.

Se oferă posibilitatea ca după 12 luni să alegi o iterație nouă / iPhone 7 spre exemplu, se face un buy-back pentru modelul vechi și se continuă sistemul de rate. Telefoanele vândute prin iPhone Upgrade Program sunt deblocate, dar necesită o activare în oferta unui operator telecom din SUA. Observați atenția lor de a nu sări de tot peste subscripțiile / abonamentele lunare către rețelele de telecomunicații.

Telefoanele achiziționate prin iPhone Upgrade Program beneficiază de Apple Care+ (asigurare + garanție extinsă). Serviciul achiziționat cu un telefon plătit integral costă 129 dolari.

Cum arată sistemul de rate pentru iPhone 6S și iPhone 6S Plus?

iPhone-6S-6S-Plus-Upgrade-Program

Exemplu de calcul: iPhone 6S de 16 GB = 24 x 32.41 dolari = 777.84 dolari vs 650 dolari cât costă la liber;

Un astfel de program este valid în țările în care se mizează pe buna cooperare cu clientul interesat de achiziție, la câte țepe se dau în România, nu cred că vom vedea un astfel de serviciu prea curând. Pe de altă parte, Apple dă tonul și nu m-aș mira ca Samsung sau alte branduri premium să aducă modalități de achiziție și upgrade similare.

Sursa: Cnet.com
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.