Opinie

În urmă cu câteva zile au fost anunțate Nokia Lumia 930, Lumia 630 în variante single sim și dual-sim, Lumia 635, Windows Phone 8.1. O veste bună a sosit din partea companiei finlandeze: toate telefoanele Lumia cu WP8 urmează a primi Windows Phone 8.1 sub forma unui update denumit Nokia Cyan.

De câteva săptămâni am avut ocazia să utilizez un Nokia Lumia 520. Am un abonament la Cosmote pe numele meu, dar utilizat de către bunicul meu. El folosește un feature phone și este foarte mulțumit de el. La cei peste 80 de ani ai săi i-ar fi cam greu să treacă pe un smartphone. La prelungirea contractului nu prea aveam ce să aleg din oferta lor, mă refer la vreun smartphone Android low-cost. Așa că m-am orientat din mers spre Nokia Lumia 520, deși eram tentat să aștept debutul comercial în oferta operatorilor telecom pentru Nokia Lumia 525.

La abonamentul Cosmote Free S de 8.8 euro / lună + reducerea de 43 euro oferită pentru cei doi ani de contract am plătit în jur de 260 lei pe Nokia Lumia 520. O să fac un articol dedicat în care scriu despre experiența de utilizare. Windows Phone 8 a crescut destul de mult, iar cu Windows Phone 8.1 se apropie din ce în ce mai mult de iOS și Android în ce privește maturizarea la nivel de interfață grafică.

Câteva modificări la Nokia Lumia 520 și ar fi fost smartphone-ul perfect cu Windows Phone 8:

a. 1 GB RAM;

Nokia Lumia 525 include o astfel de cantitate RAM. Și cu 512 MB de RAM se descurcă foarte bine și nu are lag, dar l-ar face un pic mai sprinten și asta nu ar strica deloc în anumite situații de utilizare.

b. LED flash;

Înțeleg că și-au dorit să atingă un preț cât mai mic și au tăiat diverse funcții / specificații / etc. Totuși, cât să coste un LED flash de nu l-au pus nici la Lumia 630, 635, 525? O să zâmbiți, dar nu aș prefera LED-ul flash pentru camera foto de 5 Megapixeli, deși sunt situații în care scoate fotografii mai bune ci mai ales pentru funcția de lanternă. Trăiesc într-un bloc în care becurile de pe scări niciodată nu au rezistat mai multe zile, iar LED-ul flash de la smartphone mă ajută să ajung până la etajul 4 fără să-mi rup nasul pe scări.

3. Baterie de 2000 mAh;

Și cea de 1430 mAh se descurcă bine de tot și am reușit să ating 1 zi de utilizare fără probleme, fără sincronizări activate în fundal. La 1430 mAh se încarcă și destul de repede de la priză sau de la o baterie externă. O baterie de 2000 mAh raportat la specificațiile lui Lumia 520 ar contribui la un plus sustenabil pe partea de autonomie.

4. Display de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli / 720p;

4.3 inch mi se pare o diagonală de compromis în ce privește partea de portabilitatea și spațiul util de lucru. 4 inch s-ar putea să fie prea puțin pentru unele persoane, 4.3 inch este un fel de 13.3 inch din lumea notebook-urilor. 4.3 inch și rezoluție HD ar fi combinația perfectă pentru partea de gaming, clipuri, filme, browsing etc.

5. Cameră frontală de 0.3 / 1.3 Megapixeli;

Este un feature bun pentru cei interesați de apelurile video. Sunt tot felul de aplicații în genul Skype care utilizează camera frontală, apelurile video prin 3G etc. Măcar o senzor de 0.3 Megapixeli ar fi fost de bun augur pentru Nokia Lumia 520 / 525.

6. Rezistență la contactul cu apa;

Acesta ar fi ultimul element pe care l-aș adăuga la un Nokia Lumia 521 imaginar. Aș mai adăuga și un preț de maxim 650 – 700 lei. Să fac o scurtă recapitulare pentru acest smartphone ce cred că ar crește cota Windows Phone 8 în mod susținut:

– display de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, rezistent la contactul cu apa;

– procesor dual-core la 1.2 GHz, Adreno 305 GPU, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB;

– Windows Phone 8.1;

– 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS;

– 5 Megapixeli cu LED flash și să filmeze la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli;

– baterie de 2000 mAh și preț situat sub 700 de lei.

Da. Știu că sunt telefoane de top cu Windows Phone 8, dar le este foarte greu să concureze cu telefoanele high-end cu iOS și Android. Smartphone-urilor Android din categoria low-cost oferă o experiență de utilizare trunchiată și aici Microsoft ar trebui să bată fierul, cât este încins la maxim.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.