Cum arată o clonă de Samsung GALAXY S9 Plus cu care se dă țeapă pe Olx?

19/01/2019

Un prieten și-a dorit să cumpere un Samsung GALAXY S9 Plus de pe Olx și a căzut în plasa unui tip ce vinde clone ale smartphone-ului sud-coreean. 

De multe ori se spune că trebuie să verifici IMEI-ul etc, dar din câte am citit și în alte situații similare te îmbrobodește și din acest punct de vedere. Un utilizator de Samsung sau o persoană cu ceva cunoștințe nu prea are cum să fie păcălit de o clonă de S9 Plus, dar cineva cu mai puține cunoștințe și cu dorința expresă de a cumpăra un best-buy poate să prindă o țeapă de mai mare dragul.

Nu sunt client de Olx, dar știu că de fiecare dată când o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, ceva trebuie să fie în neregulă.

Anunțul era de genul că se vinde GALAXY S9 Plus cu 128 GB stocare la 1900 lei, iar amicul meu a reușit să obțină un preț de 1600 lei. I-am spus că sună prea bine ca să fie adevărat, dar dacă telefonul este original să-l cumpere. L-am sfătuit să se uite în zona de setări, iar dacă nu m-ar fi sunat cu 5 minute înainte să se întâlnească cu vânzătorul i-aș fi dat GALAXY Note9 ca să facă o comparație rapidă pe partea software.

Dacă l-aș fi văzut personal mi-aș fi dat seama în secunda 2 că este clonă, deși la câte elemente cu brandul Samsung sunt pe acolo, un novice este înclinat să creadă că are de-a face cu un original.

1. Căștile din cutie nu sunt AKG ci no name-uri din China;

Samsung a început alături de smartphone-urile sale premium să aducă căști AKG cu protecție textilă pentru fir. În cazul de față avem căști chinezești dintre cele mai ieftine. Din pachet lipsește și adaptorul de la USB type-C la microUSB, ghidul de pornire rapidă etc. Marcajul specific cu import prin Samsung România etc lipsește. Pe cutie spune că are 64 GB, unitatea se laudă cu…, 128 GB.

2. Încărcătorul are marcaj Samsung, dar se vede că este fake (lipsește tensiunea de alimentare);

Firul cablului USB – USB type-C este mat și nu ușor lucios, mufa USB type-C arată dubios, iar pe încărcător lipsește tensiunile de alimentare + marcajul de Fast Charging. Feeling-ul în sine este de chinezărie ieftină.

3. Marcajul CE este supradimensionat și pe alb;

Cred că este și una dintre cele mai simple metode să-ți dai seama că este o clonă, pe lângă ecran. Am adăugat și cum este marcajul real pe GALAXY S9 / S9 Plus. Marcajul Duos lipsește, unitățile importate oficial sunt dual-sim.

După cum se observă, marcajul de la bază de partea spate este de-a dreptul invizibil.

4. Camera duală și senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac arată ieftin, dubios;

Este un alt element care trebui să te pună pe gânduri înainte de a face achiziția. Nu mai vorbesc de calitatea generată a construcției, clonă mi s-a părut mult mai grea față de original.

Așa arată spatele unui Samsung GALAXY S9 Plus original;

5. Ecranul este pixelat, nu are nicio treabă cu un panel Super AMOLED de la Samsung;

Nu mai zic și de faptul că funcționează cu un lag de-a dreptul incredibil. Culorile sunt șterse, cred că avem de-a face cu un panel cu maxim rezoluție HD+. Aș puncta și marginile mult mai generoase față de original în partea superioară și inferioară. Un element ce te fură aici, ecranul ușor curbat pe stânga și dreapta, în genul a ceea ce oferă Samsung pe smartphone-urile sale premium.

6. Hardware;

Instalarea aplicației CPU-Z arată că avem de-a face cu un procesor MediaTek 6580 de tip quad-core, 4 GB RAM și 128 GB stocare. Am remarcat că au rescris ceva prin soft, iar telefonul arată drept CPU pe Qualcomm Snapdragon 835, dar deasupra scrie clar MediaTek 6580 (un CPU quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7…, Mali-400 în rol de GPU). Am impresia că și cei 4 GB RAM și 128 GB stocare nu sunt în mod real ci mai degrabă au modificat ceva prin software.

7. Software & experiența de utilizare;

Este un soft ce încearcă să imite ceea ce oferă Samsung pe telefoanele sale cu  Android Nougat, nu are nicio treabă cu Android 8.0 Oreo. Zona de Despre Telefon & aspectul general ar trebui să te pună pe gânduri înainte de a băga bani în buzunarul unui țepar. Întradevăr, au copiat unele aplicații specifice Samsung, icoanele etc. Băieții aia de prin China au depus ceva efort în procesul de clonare ca să ofere impresia de original.

Cred că aș mai fi găsit multe elemente diferite față de original, dar l-am întors pe toate părțile pentru doar câteva minute.

Îmi permit câteva sfaturi la sfârșit:

  • nu cumpărați un telefon de pe Olx cu preț de peste 7 – 800 lei fără să primiți certificat de garanție + factură. Verificați datele și încercați să mergeți într-un magazin din proximitate spre a verifica dacă este original;
  • o ofertă ce pare prea bună ca să fie adevărată, chiar este prea bună ca să fie de luat în calcul, doar dacă ai un noroc în genul celui de la loterie;
  • întoarceți telefonul pe toate fețele, verificați experiența de utilizare etc. Înainte să mergeți pe mâna unui GALAXY S9 Plus etc, cel mai bine este să-i faci un hands-on înainte ca să știi ce trebuie să primești. Mergi într-un shop ce-l are expus;

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.