Nu știu câți dintre voi cunosc faptul că Siemens are în prezent în țara noastră centre de cercetare- dezvoltare în București, Brașov și Cluj-Napoca. Aici lucrează aproximativ 500 de angajați și sunt deschiși spre a-și mări echipa din România.
Anamaria Șerban – Inginer Hardware ASIC / FPGA;
Centrele livrează servicii pentru dezvoltarea de produse în zonele hardware, software şi inginerie, grupurile de cercetare din Braşov având un impact major în domenii precum Business Analytics & Monitoring, Electronics, Imaging & Computer Vision şi Cyber-Security.
R&D-ul pe care Siemens îl face pe plan local acoperă domenii diverse, aspecte legate în mod clar de digitalizare cu aplicare în domeniul medical, energie, industrie, smart city.
Aici, sunt poziții deschise dedicate pentru ingineri, matematicieni sau dezvoltatori software. Cunoștințele pe care fiecare angajat le aduce din domeniul său de interes ajung a fi transpuse în produse software & hardware.
Le-am făcut o vizită la centrul din Brașov și acolo le-am cunoscut pe Ana și Codruța.
Au intrat în contact cu echipa Siemens din perioada facultății și au beneficiat de suportul unui mentor spre a se integra cât mai ușor. Am discutat pe marginea a ce înseamnă să fii angajat al Siemens, iar concluziile le găsiți în continuarea articolului.
1. Care sunt calitățile apreciate în cadrul companiei?
Ce ajută spre a deveni angajat al Siemens: om deschis și sociabil, să fii conștient că lucrezi într-o echipă, de faptul că faci parte dintr-un peisaj mai amplu, disponibilitate spre a învăța lucruri noi și, bineînțeles, cunoștințe tehnice.
2. De ce ar dori cineva să fie angajat al Siemens?
Compania iese în evidență prin profesionalism, se pune accentul pe lucrul în echipă și asta te ajută în procesul de dezvoltare profesională, înveți să lucrezi în industrie, înveți tehnologii cu adevărat noi și niciodată nu te plafonezi. Mai mult, oamenii ajung să se simtă aici ca într-o familie.
3. Cum ajută Siemens în procesul de dezvoltare profesională?
Programul de practică este conceput în detaliu. Fiecare bursier are un mentor și se fac cursuri specifice pentru toate domeniile. În facultate se învață lucruri teoretice, iar la Siemens se pune accentul pe partea practică. La aceasta, se adaugă și componentele de învățare personală, de dezvoltare a capacităților de interrelaționare și lucru în echipă.
4. Cum ați descrie Siemens în trei cuvinte?
Răspunsul a venit instantaneu din partea Anei: Inovație, Echipă, Familie. Codruța s-a referit la diversitate, cunoștințe și creativitate.
Cuvântul de ordine este echipă. Nu strică să trageți o privire la pozițiile disponibile în centrele din București, Brașov și Cluj-Napoca. Sunt actualizate în mod constant.
Codruța Ene – Java Script Developer;
Recunosc că nu știam de componenta software din cadrul Siemens, o companie pe care o cunoaștem în special pentru partea hardware. Am aflat cu această ocazie că software-ul cu care lucrează computerele tomograf are elemente dezvoltate în țara noastră. Jos pălăria pentru ce realizează Ana și Codruța, avem centre R&D apreciate în cadrul unor multinaționale cu prezență globală, iar Siemens demonstrează dacă mai era cazul că se poate realiza performanță și în România.