Cum aș folosi internetul dacă aș avea 12 ani și câteva idei legate de Orange SuperCoders

03/02/2015

Cei ce urmăresc Gadget.ro și se încadrează la categoria public fidel s-ar putea să știți din secțiunea de comentarii sau din alte articole că meseria mea este de profesor de istorie – geografie la clasele gimnaziale. Pasiunea pe partea de tehnologie, telefoane, tablete etc mi-am dezvoltat-o în timp, iar cea mai bună oglindire a sa este proiectul Gadget, unul căruia i-am pus bazele în urmă cu 4 ani alături de Răzvan Roșca.

12 ani aveam în 1996, pe atunci abia ce debutau primele noduri de internet în România, iar telefonia mobilă făcea pași timizi și în România țara noastră. La momentul respectiv, prea puține persoane aveau habar de efectele pe care internetul urmează a le avea, de răspândirea sa la scară globală, de explozia telefoanelor inteligente ș.a.m.d.

La 12 ani eram la o școală din mediu rural și știu că epuizasem biblioteca bunicilor. Îmi doream foarte mult să citesc cât mai multe cărți, istoria era preferata mea, dar îmi amintesc că într-o vară am parcurs Biblia, de la un capăt la altul și am sărit doar peste Psalmi. Și nu vorbesc de o biblie pentru cei mici ci de una în format complet. M-a ajutat destul de mult și îmi amintesc de regii prezentați prin Vechiul Testament, de împărțirea regatului Israel în două state, o multitudine de lucruri interesante. Era un univers pe care-l descopeream și recunosc că o parte din el îl pot înțelege cu adevărat abia în prezent.

141011_supercoder_nfr5408

Cu siguranță că dacă aveam acces la tehnologia din prezent aș fi citit mult, mult mai mult. Aș fi avut acces la Wikipedia, dar și la multe alte surse de informație, la cărți în format eBook. Se spune că atunci când ești mic, creierul este ca un burete ce absoarbe informație. Este cea mai propice perioadă să înveți, să citești. De aceea și le spun micuților de la clasă să citească, le fac recomandări în acest sens și le spun că imaginația se dezvoltă doar în acest mod. Internetul îți oferă informație, tu trebuie să știi doar ce să cauți. Plus că internetul în limba engleză l-aș considera aproape nelimitat ca volum de date.

Îmi dau seama că sunt și destule riscuri în online, iar cei mici nu sunt capabili să le anticipeze. Pe de altă parte nici părinții nu-i ajută, de multe ori se ajunge în situații hilare. Copilul știe mai multe despre internet față de părinte. Majoritatea își fac profil pe Facebook și rămân blocați pe acolo, în sensul că internetul se rezumă la partea de socializare și nimic mai mult. Ei nu conștientizează riscurile unor acțiuni din online. Cel mai bun exemplu, Ziua Izabellei. De aceea cred că este nevoie de o prezentare mai detaliată a internetului în școală, de o materie dedicată acestui fenomen. Prin SUA, Barack Obama spune că partea de codare trebuie implementată de la clasele mici.

Orange România lansează o inițiativă ce se pliază chiar pe categoria 10 – 13 ani. Se numeste #SuperCoders și se vor organiza workshop-uri în București și Cluj-Napoca, pe 10 februarie, de la 14 – 17.00. Evenimentul SuperCoders are loc cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, o inițiativă promovată în întreaga Europă. Sunt 20 de locuri în București și 15 locuri în Cluj-Napoca. Orange își propune prin aceste ateliere să-i învețe pe copii să folosească limbaje de programare cu ajutorul cărora să producă conținut digital, să folosească internetul în mod responsabil și util.

Dacă ești cititor al Gadget.ro și dorești să-ți aduci juniorul la evenimentul #SuperCoders din 10 februarie poți să trimiți un mail pe csr @ orange.ro până pe 4 februarie și m-ar ajuta să-mi dai de știre în secțiunea de comentarii. Se merge pe principiul, primul venit, primul servit.

Pe de altă parte, vă invit ca în secțiunea de comentarii să răspundeți la întrebarea din titlu: Cum ați folosi internetul dacă ați avea 12 ani și ce activități ar fi utile pentru cei mici în mediul online?

Abia aștept să parcurg ideile voastre. Sunt sigur că voi găsi materiale interesante.

Ne vedem pe 10 februarie la Orange #SuperCoders?

Credit foto
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.