Cum îți poți cripta mesajele private pentru siguranța conținutului

Ne aflăm într-o eră în care ne stocăm informațiile și comunicăm în mare parte folosind medii digitale, iar problema cea mai mare este siguranța acestor informații. Comunicarea nu mai este directă, fiecare mesaj trebuind să treacă printr-un „intermediar”, fie că este vorba de operatorul de telefonie mobilă sau furnizorul serviciilor de mesagerie, iar asta pune siguranța acestor informații în mâinile altora.

O metodă prin care putem recupera o parte din acea siguranță este comunicarea criptată, bazată pe chei private, cunoscute doar de cei ce participă la conversație. Și aici intervin două aplicații extrem de utile.

Prima aplicație este destinată conturilor de pe rețelele sociale – Facebook Chat, Google Talk, Jabber etc. Numele ei este ChatSecure și a fost dezvoltată de cei de la The Guardian Project – o echipă de programatori ce doresc să aducă siguranța înapoi în mediul online.

Cum iti poti cripta mesajele private pentru siguranta continutului

ChatSecure rulează atât pe Android, cât și pe iOS și oferă criptarea datelor folosind criptarea Off-The-Record (OTR) – ceea ce face posibilă purtarea conversațiilor folosind platforme diferite – Pidgin pentru Windows, Adium pentru Mac OS X sau Jitsy pentru Linux. ChatSecure folosește o conexiune securizată iar mesajele nu sunt stocate în memoria telefonului sau tabletei pentru ca alte aplicații să nu poată citi mesajele. Dacă ești interesat de aceasta aplicație, poți găsi mai multe informații pe pagina oficială, făcând click aici. ChatSecure poate fi descărcată din Play Store pentru Android, și din App Store pentru iOS.

A doua aplicație este destinată mesajelor SMS, și se numește SMS Encryption. Această aplicație este cât se poate de simplă, având doar 3 câmpuri ce trebuiesc completate – destinatar, cheia de criptare (parola) și conținutul mesajului.

Cum iti poti cripta mesajele private pentru siguranta continutului

SMS Ecnryption folosește algoritmul AES, unul din cele mai puternice disponibile, folosit ca standard guvernamental. Aplicația îți oferă posibilitatea de a folosi chei diferite pentru fiecare mesaj, iar criptarea este facută la expeditor, astfel mesajul pleacă direct criptat iar conținutul lui nu poate fi citit la celălalt capăt fără cheia folosită la expediere. Din acest motiv, te rog să folosești o cheie cât mai complicată și mai lungă pentru a da de furcă celor ce folosesc metode de tip brute-force. Și nu cred că trebuie să menționez asta, dar o voi face – nu trimite cheia de criptare prin alt SMS. Dacă cineva îți poate citi mesajele, îl va putea citi și pe cel cu cheia și astfel să descifreze viitoarele mesaje criptate.

Aplicația este disponibilă doar pentru Android și poata fi descărcată din Play Store făcând click aici.

ATENȚIE! Pentru ca aceste aplicații să funcționeze corect, este nevoie ca toți participanții la conversație să le folosească, altfel mesajul nu va putea fi descifrat (în cazul SMS Ecnryption) sau va fi trimis necriptat (în cazul OTR)!

Echipa Gadget.ro
Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.