În urmă cu puțin timp vă arătam cum se descurcă laptopul meu, cel cu placă video NVIDIA GeForce RTX 4070, în trei jocuri care suportă tehnologiile Ray Tracing și DLSS, pentru ca azi să vă povestesc despre cum mă ajută și pe partea de productivitate acest PC. Da, plăcile video RTX de la NVIDIA nu sunt extrem de bine pregătite doar pentru gaming la cel mai înalt nivel, ci sunt deosebit de potrivite și pentru multiple categorii de utilizatori care au nevoie de computer la locul de muncă sau în desfășurarea activității de tip freelancer, creator de conținut ș.a.m.d. Mă refer desigur la profesioniști precum fotografi și videografi, designeri, proiectanți și alții care lucrează cu fel de fel de programe în care procesarea 3D și funcțiile AI joacă un rol esențial în a-și atinge obiectivele, în a-și ușura munca și în a genera rezultate de cea mai bună calitate, iar asta în cel mai scurt timp cu putință.
Despre tot ce înseamnă ecosistemul NVIDIA Studio am vorbit pe larg pe la jumătatea anului 2022. De atunci însă optimizarea și extinderea capacităților tuturor componentelor NVIDIA Studio a cunoscut o dezvoltare continuă, iar beneficiile pentru toate categoriile de profesioniști care folosesc această platformă au crescut exponențial.
Amintesc aici că nu vorbim doar despre un driver dedicat, deși din proprie experiență activarea driverului NVIDIA Studio face o diferență uriașă atunci când treci de la gaming la treabă. Nu este vorba doar despre o procesare mai rapidă în programele compatibile, ci despre o stabilitate evident îmbunătățită. Practic, fără a activa driverul NVIDIA Studio din aplicația NVIDIA Experience am asistat la crash, la înghețări de ecran și la un lag persistent prin programele pe care le folosesc. Imediat ce am trecut pe driverul NVIDIA Studio, totul a rulat cu mult, mult mai fluent, fără a mai avea parte de niciun bug. În plus, deși nu acesta este principalul motiv pentru a trece pe driverul Studio, chiar și durata de procesare în cazul anumitor operațiuni a avut de câștigat.
Suportul NVIDIA Studio este adus la acest moment pentru o gamă extrem, dar extrem de largă de aplicații, de programe profesionale. Lista este foarte lungă și poate fi parcursă aici, unde sunt toate aplicațiile, dar și jocurile care folosesc la maxim tehnologiile RTX. Eu mă văd nevoit să amintesc măcar o parte dintre cele mai cunoscute și utilizate programe: mai tot ce înseamnă suita Adobe (Photoshop, Lightroom, Illustrator, Premiere Pro etc), DaVinci Resolve, Chaos V-Ray, ON1 Resize AI, Unreal Engine 5, Enscape, Blender, AutoDesk Arnold, OBS Studio, Discord, Twitch Studio și multe, multe altele.
Unde este cel mai bine pus la treabă NVIDIA Studio de către plăcile grafice NVIDIA RTX?
Ei bine în programele care utilizează funcții AI, deci în tot mai multe scenarii actuale. Nucleele RTX Tensor integrate în orice placă video RTX vin cu encodere și decodere care accelerează sarcinile video, dar aceleași nuclee pot susține și procesarea unor volume imense de date din instrumentele AI cu care vin la pachet mai toate aplicațiile moderne.
În fine, toate detaliile legate de tot ce înseamnă NVIDIA Studio pot fi parcurse pe site-ul dedicat, eu aș vrea ca acum să vă explic cum mă ajută pe mine aceste soluții. Le folosesc și pe desktop PC-ul care integrează o placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, dar mai nou am avut nevoie de o configurație relativ asemănătoare și pentru momentele în care trebuie să lucrez „în deplasare”. Astfel, de câteva săptămâni am un laptop a cărui placă video este reprezentată de una NVIDIA GeForce RTX 4070. Celelalte componente sunt CPU AMD Ryzen 7 7745HX, 16GB memorie RAM DDR5-5600 și SSD M.2 PCIe 4.0 x4 cu 1TB spațiu intern de stocare.
Capturi de ecran din CPU-Z cu specificațiile laptopului meu:
Acum, fără a avea pretenții că utilizez la potențial maxim acest ansamblu hardware, vreau să vă spun ceea ce am promis din titlu că voi face. Anume, cum mă ajută pe mine placa video NVIDIA GeForce RTX 4070 și soluțiile NVIDIA Studio în cele două programe pe care le folosesc în principal pentru a edita fotografii și clipuri video.
În primul rând, vă spun că în Adobe Lightroom Classic soluțiile NVIDIA Studio poate că nu intervin atât de des în procesul de editare, dar am încercat cu și fără a avea activă placa video dedicată. Din software-ul de management al computerului pot alege să folosesc doar placa grafică integrată în CPU sau, din contră, doar pe cea dedicată, în speță aici NVIDIA GeForce RTX 4070.
Diferențe în procesul de editare nu au fost notabile până când am încercat să folosesc două dintre funcțiile mai complexe. Mă refer în primul rând la instrumentul care selectează subiectul în mod complet automat, cu ajutor AI. Atunci când placa grafică dedicată a fost activată, cu tot cu driverul NVIDIA Studio la pachet, timpul de așteptare până ce programul selecta și evidenția subiectul era de câteva secunde. În funcție de fotografie, de cât de complexă era scena, am așteptat între 3 – 4 secunde și până la 10 – 12 secunde.
Apoi, am dezactivat placa video NVIDIA GeForce RTX 4070 și m-am bazat strict pe cea integrată. Ei bine, nu doar o dată procesul de selecție automată a subiectului a dat crash. Am mai încercat de câteva ori și până la urmă a funcționat, însă durata a fost de… mai bine de 30 – 35 de secunde. Mult, mult prea mare diferența, mai ales dacă ai de făcut asta pentru câteva zeci, poate chiar sute de fotografii.
Al doilea scenariu în care am observat o îmbunătățire notabilă, poate chiar mai serioasă, a fost când am folosit funcția AI Denoise. Vorbim aici de aplicarea automată a unor setări prin care zgomotul de imagine să fie redus fără a fi afectată calitatea generală a fotografiei.
Folosind acest instrument care se bazează pe AI pentru a determina foarte exact atât scena și fiecare componentă din ea, precum și soluția pe care trebuie să o aplice pentru o imagine cât mai „curată”, am optimizat majoritatea pozelor în circa 10 secunde.
Așa cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, după ce am dezactivat placa video dedicată în mare parte din fotografii nici măcar nu am putut folosi funcția. Adică, o activam și dura enorm de mult, uneori nici după 2 -3 minute procesul nu era încheiat. Cea mai bună performanță a fost de 25 de secunde într-o scenă deloc complexă, în care oricum nu prea exista zgomot de imagine pregnant.
Sincer, pe mine, care nu încercasem până acum să dezactivez placa video dedicată NVIDIA GeForce RTX 4070, experimentul din Adobe Lightroom Classic m-a lăsat cu gura căscată. Până acum luam cumva de bună performanța sistemului pe de-a-ntregul, fără să am idee cât de mult conta în ecuație placa video NVIDIA GeForce RTX 4070.
Al doilea test a venit pe seama programului DaVinci Resolve, de la Blackmagicdesign. Eu folosesc versiunea gratuită, fiindcă îmi satisface mai mult decât suficient nevoile, dar varianta Studio aduce un set de caracteristici mai avansate, mare parte dintre acestea profitând din plin de puterea nucleelor Tensor din plăcile video NVIDIA RTX.
Însă, dacă eu folosesc DaVinci Resolve în ediția gratuită (ajunsă acum la versiunea 19, deocamdată în stadiu Beta), pe aceasta am pus-o la treabă. Sincer, eu nu întrebuințez prea mare parte din tot ce poate nici aceasta. Mă opresc la editare de tip „taie și alătură”, adăugare tranziții, introducere de mici efecte, adăugare titluri mai mult sau mai puțin complexe, colorizare nu foarte intensă și… cam atât pe zona video. Mai fac și alte ajustări, dar pe audio.
Totuși, fie și doar cu aceste editări, atunci când am folosit placa video NVIDIA GeForce RTX 4070 cu driverul NVIDIA Studio, modul în care a decurs întreg procesul a fost evident mai fluent, mai rapid și mai stabil decât atunci când m-am bazat doar pe GPU-ul integrat.
Deși din capturile de ecran de mai sus nu vă puteți face cea mai bună impresie despre cum s-a mișcat testul, trebuie să mă credeți pe cuvânt că nici nu se compară cele două moduri de operare – cu și fără placa video dedicată activă. Mai ales atunci când m-am jucat cu câteva titluri cu animație 3D totul s-a schimbat. Ba chiar, la un moment dat, fără NVIDIA GeForce RTX 4070 „în schemă”, ecranul a înghețat complet și a fost nevoie de restart al aplicației. Nu pierdusem nimic din editare, fiindcă aveam activată funcția de salvare automată, dar procesul de editare a trebui reluat abia după câteva zeci de secunde de așteptare.
Gândiți-vă numai ce ar însemna asta pentru un editor video care doar asta face de dimineața până spre după amiază, chiar spre seară și noapte uneori (cunosc câțiva videografi și știu că se întâmplă destul de des să fie cazul cu de dimineața până noaptea). Să pierzi câteva zeci de secunde spre un minut la fiecare jumătate de oră, să zicem, se adună la sfârșit de zi în câteva zeci de minute, nu-i așa?
Din cauza aceasta spun că oricine folosește pentru muncă o placă video NVIDIA RTX nu are voie, cum s-ar spune, să nu activeze driverul Studio și să nu utilizeze aplicațiile care sunt și ele optimizate pentru el. Și, din fericire, mai toate care sunt folosite de majoritatea profesioniștilor sunt optimizate alături de NVIDIA Studio, iar asta le face treaba mult mai ușoară. Stabilitatea este la alt nivel, în multe cazuri și timpul de randare și procesare scade serios și astfel la final munca nu mai pare atât de anevoioasă și te poți bucura de rezultate mult mai relaxat.
Acest articol este susținut de NVIDIA