Notebook

La 2 – 3 ani de zile după achiziția unui notebook cu performanțe medii te trezeți că funcționează din ce în ce mai greu, că nu mai este la fel de sprinten ca la început, un pic de lag își face simțită prezența. Achiziția unui laptop nou nu este mereu la îndemână, mai ales dacă te gândești la un device care să coste peste 2000 de lei, să ofere performanțe decente.

Sunt destule soluții spre a-i crește puterea de procesare și a actualiza performanțele sale. Am structurat câteva elemente hardware care la un cost modic s-ar putea să dea o a doua viață pentru notebook-ul din dotare.

1. SSD

Kingston-SSD-120-GB-Hyper-X-2

Livrează un spor de viteză în bootarea sistemului de operare, în tot ce rulezi pe laptop și aici includ de la jocuri până la partea de browsing. Recomand cel puțin un SSD de 120 GB, iar HDD-ul vechi se transformă în HDD extern printr-un rack dedicat.

SSD-urile nu au componente în mișcare, de aici performanța mai mare livrată față de un HDD. Vitezele de transfer, scriere și citire sunt mai mari, iar zgomotul lipsește cu desăvârșire față de scrâșnetele scoase de un HDD când intră în sarcină.

Ex: SSD Kingston de 120 GB pe SATA 3 – 269 lei / eMAG

2. Memorie RAM

RAM_SM

Majoritatea notebook-urilor au 1, 2 sau 4 GB RAM. Dacă este achiziționat în ultimii 2 – 3 ani de zile s-ar putea să suporte până la 8 sau 16 GB. Da. RAM-ul nu este neapărat necesar, dar aduce un spor de putere în aplicațiile sau jocurile cu grafică mai elaborată. Plus că prețul pentru RAM este de-a dreptul ridicol, câțiva zeci de lei de cele mai multe ori.

Ex: Memorie laptop Kingmax de 4 GB DDR3 la 1333 MHz – 169 lei / eMAG

3. Adaptor Wi-Fi ac

TEW-805UB_2_nocap

RCS-RDS a deschis balul pentru internetul de mare viteză prin intermediul abonamentelor Fiberlink 500 și 1000 (viteze de până la 500 sau 100o Mbps în download). Un adaptor Wi-Fi ac ar fi recomandat pentru cei care doresc ca laptopul să atingă viteze mai mari, dincolo de standardul Wi-Fi n și mai ales dacă nu vrei să-l ai mereu conectat pe fir, asta dacă modem-ul încorporat este de tip gigabit (10 / 100 / 1000 Mbps).

Ex: Adaptor D-Link AC600 ce oferă viteze de până la 430 + 150 Mbps în download – 149 lei / eMAG.

Ce alte elemente le considerați imporante în a îmbunătăți performanțele unui laptop?

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.