ASUS este lider în piața locală de laptopuri de gaming, iar ROG Zephyrus G16 are de partea sa mai multe elemente (specificații de ultimă generație, dimensiuni cumva compacte).
Au lansat și ASUS ROG Phone 9 / 9 Pro și de la bun început l-ați descoperit și în țara noastră. A fost primul smartphone cu cel mai nou procesor Qualcomm – Snapdragon 8 Elite și pentru moment, unul dintre puținele telefoane mobile cu disponibilitate locală și hardware de ultimă generație.
ASUS ROG Zephruys G16 în iterația GU605 îl descoperiți în mai versiuni cu procesor Intel Core din seria Ultra și plăci grafice NVIDIA din seria RTX 40. Multe tehnologii sunt regăsite indiferent de configurație.
Aș face aici referire la Intel AI Boost NPU, display-ul ROG Nebula cu rată de refresh la 240Hz, suportul pentru NVMe 4.0, conectivitate cu HDMI 2.1, Thunderbolt 4, cititor pentru cardurile SD, difuzoare cu Dolby Atmos, baterie de capacitate mare – 90Whrs.
Am ales mai multe puncte PRO pentru ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:
- Display-ul OLED de 16 inci
La un laptop de gaming, display-ul joacă un rol cheie, deși sunt sigur că pentru o experiență imersivă se alege de multe ori conexiunea la un monitor sau de ce nu, la televizor (mai ales că ROG Zephyrus G16 are HDMI 2.1).
Iese în față cu un display OLED de 16 inci cu rată de răspuns de 0.2 ms, rată de refresh la 240Hz, acoperire 100% în spectrul DCI-P3, suport pentru NVIDIA G-Sync, rezoluție de 2560 x 1600 pixeli. Este validat Pantone pentru acuratețea culorilor.
Are și certificare Vesa HDR True Black, iar deviațiile Delta E sunt aduse la valoare sub 1, ochiul uman de la sub 3 nu mai sesizează diferențele. Vine calibrat din fabrică. Aș aminti și de respectarea standardelor Dolby Vision.
- Hardware + răcire de top
La nivel de procesor și GPU ajunge până la Intel Core Ultra 9 185H și grafică NVIDIA GeForce RTX 4090, ambele cu AI (atât procesorul, cât și placa grafică). RTX 4090 are TGP de până la 115W cu 514 AI Tops, iar driverul NVIDIA Studio este optimizat pentru o pleiadă întreagă de aplicații axate pe partea de productivitate.
Nucleele RTX Tensor AI ajută în livrarea de rezultat cât mai bune, indiferent că discutăm de gaming sau aplicații de editare foto și video, randare 3D etc. Intel iese în față cu Intel AI Boost, NPU cu 16 nuclee ce ajută la rândul său.
Stocarea ajunge până la 2 TB de tip PCIe 4.0, până la 32 GB LPDDR5X la 7467 MHz pe partea de memorie RAM.
Hardware-ul de top este ajutat de răcire din aceeași ligă. ROG Intelligent Cooling armonizează toată suita de componente formată din Arc Flow Fans din a doua generație, cameră de vapori, designul cu trei ventilatoare (al treilea are rol de a deplasa excesul de căldură din sistem către radiatoare), compusul metalic de la Thermal Grizzly reușește să reducă temperatura procesorului cu până la 13 grade Celsius.
- Dimensiuni compacte și design de top
Este un laptop de gaming cu display OLED de 16 inci, hardware de ultimă generație de la Intel și NVIDIA, răcire bine pusă la punct și greutate de sub 2 kg. Dimensiunile sale sunt de 354 x 246 x 14.9 – 16.4 mm și cântărește…, 1.85 kg. Sunt ultraportabile cu doar câteva sute de gr. mai jos față de valorile aduse de ROG Zephyrus G16.
Nici nu-l vei simți în rucsac. Sunt și două opțiuni incluse la nivel de încărcător – 100W sau 200W, tocmai ca să ajute în avea o greutate cât mai mică în spate.
ASUS ROG Zephyrus G16 este fabricat din aliaj de alumniu anodizat. Sunt două variante de culoare: Eclipse Gray și Platinum White.
- Conectivitate premium
Veți regăsi pe lateralele sale: 1 x HDMI 2.1, 1 x Thunderblt 4, 2 x USB 3.2 Type-A, 1 x USB 3.2 Type-C Gen2, cititor pentru cardurile SD, Wi-Fi ax 2×2 și bluetooth 5.3.
Difuzoarele au volum mai mare cu 47%, iar frecvența de bas este ultra-joasă la 100Hz, iar de aici ar reieși un sunet cât mai bun pentru un laptop cu dimensiuni compacte raportat la nișa din care face parte.
Tastele au mărime mai mare cu 12%, iar distanța de deplasare este de 1.7 mm. Durata de viață ar fi de 20 de milioane de apăsări.
- Baterie de capacitate mare + încărcare rapidă
Bateria de 90Whr a fost ascunsă într-un laptop cu greutate de 1.85 kg, iar încărcarea de la 0 – 50% se face în 30 de minute conform producătorului.
Mi se pare a fi una dintre cele mai bune configurații de laptop de gaming. Iese în față nu doar cu specificațiile de top la nivel de procesor și GPU, dar și printr-un panel OLED ce contribuie în a livra o experiență de utilizare superioară.
Am structurat 5 puncte PRO pentru ROG Phone 9 Pro:
- Cel mai puternic hardware de pe un telefon Android și nu numai + Matrice programabilă cu Mini LED – 648 dots în partea spate
ASUS ROG Phone 9 Pro iese în față cu procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Elite ce a fos dezvoltat pe 3nm și are 8 nuclee – 2 x Oryon V2 Phoenix L la 4.32 GHz și 6 x Oryon V2 Phoenix M la 3.53 GHz și Adreno 830 în rol de GPU. Este ajutat de până la 24 GB RAM și 1 TB stocare de tip UFS 4.0.
Qualcomm Snapdrahon 8 Elite a reușit în testele de benchmark să obțină cele mai bune rezultate de până acum, chiar și când a fost comparat cu chipsetul adus de către Apple pe iPhone-urile din seria 16 Pro.
Qualcomm afirmă că noul procesor este capabil să ofere performanțe cu 45% mai mari la nivel de CPU și 40% la nivel de NPU și GPU.
Aș aminti nu doar implementarea unui hardware de ultimă generație, dar și răcirea bine pusă la punct. Ai parte de un telefon ce nu se supraîncălzește în sarcinile ce necesită putere de procesare pe o perioadă lungă de timp. ASUS a dezvoltat GameCool 9 cu sistem de răcire la 360 de grade de generație a 3-a (conductor cu răcire rapidă, nitrură de bor, foaie de grafit și cameră de vapori). Mai există și opțiunea unui cooler suplimentar denumit AeroActive Cooler X Pro.
Mai toate smartphone-urile au un design similar și nu prea ies cu nimic în evidență. ASUS a găsit o soluție, iar matricea programabilă a fost păstrată și la ROG Phone 9 Pro. Mi se pare un feature interesant, ce te face să recunoști un astfel de smartphone.
Poți chiar să te joci folosind matricea programabilă din partea spate, aduce un aspect retro ce s-ar putea să fie pe placul unora. Tehnologia se numește AniMe Vision.
- Cameră foto și video cu cei mai buni senzori de până acum și conectivitate la nivel de top
Majoritatea smartphone-urilor de gaming tratează modest partea de cameră foto și video. Nu este cazul și aici.
ASUS ROG Phone 9 Pro iese în față cu următorul setup în partea spate:
- wide de 50 Megapixeli cu f/1.9, PDAF și…, gimbal OIS (au adus tehnologia de pe ASUS Zenfone 11 Ultra);
- tele de 32 Megapixeli cu PDAF, OIS și zoom optic 3x;
- ultrawide de 13 Megapixeli cu unghi de 120 grade.
Filmează 8K cu 30 fps sau 4K cu până la 60 / 120 fps.
Nu lipsește mai nimic pe partea de conectivitate. Discutăm despre un smartphone cu:
- eSIM, dual-sim, 5G;
- Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6E/7, tri-band;
- bluetooth 5.4;
- localizare dual-band pe GPS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC și GLONASS, USB Type-C cu funcție Display Port 1.4;
- cititor optic pentru amprentă ascuns în display.
- Display LTPO AMOLED cu rată de refresh la…, 185Hz și construcție din liga premium
Și aici mi se pare că au împins tehnologia la maxim. ASUS ROG Phone 9 Pro adoptă un display LTPO AMOLED de 6.78 inci cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, luminozitate în peak de până la 2500 nits și rată de refresh la…, 185Hz, când majoritatea se opresc la 120Hz.
Și aici nu sa- făcut nicio concesie. Discutăm despre un smartphone cu sticlă Gorilla Glass Victus 2 în partea față, Gorilla Glass în partea spate și structură de rezistență din aluminiu. Are certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful (până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute).
Aș aminti și de triggerele de gaming senzitive ce aduc o modalitate suplimentară de control în jocurile favorite.
- Accesorii ce-i extind funcționalitatea și fără decupaj pentru camera frontală
Este un alt element cheie pe care ASUS a mizat de la bun început pe seria sa de smartphone-uri de gaming. Poți folosi un cooler RGB spre a avea o răcire mai bună și a păstra numărul de fps-uri în jocurile ce au cerințe grafice ridicate. Poți avea controale fizice și eliberezi display-ul spre a avea o imagine mai largă asupra jocului rulat etc.
Sunt puține telefoane mobile fără decupaj pentru camera frontală, iar ROG Phone 9 Pro este unul dintre ele. Cred că pe segmentul premium mai este doar Sony Xperia 1 VI. Camera frontală de pe ROG Phone 9 Pro are 32 Megapixeli cu f/2.5 – echivalent pentru un wide de 22mm, filmează la 1080p cu 30 fps.
- Baterie mare, dimensiuni ținute sub control, sunet din categoria premium
ASUS ROG Phone 9 Pro integrează o baterie de 5800 mAh cu încărcare pe fir la 65W și wireless la 15W pe standard Qi. Telefonul cântărește 227 gr., iar dimensiunile sale sunt de 163.8 x 76.8 x 8.9 mm. Mi se pare că au reușit să livreze un telefon cu specificații premium, răcire optimizată, triggere, matrice LED pe spate cu AniMe Play, încărcare wireless, cameră cu gimbal OIS, display de aproape 6.8 inci etc și asta fără să treacă de pragul a 230 de gr. Tot atât cântărește și iPhone 16 Pro Max, fără multe dintre specificațiile enumerate și cu baterie de 4685 mAh.
Și pe partea de sunet mi se pare a fi un fel de ultim mohican. Are jack de 3.5 mm, iar sunetul are certificare Diract Virtuo, Hi-Res Audio + Hi-Res Audio wireless. Au pus un subwoofer și în AeroActive Cooler X Pro ce amplifică bass-ul cu 123.9% (conform ASUS).
Sincer, ROG Phone 9 Pro mi se pare a fi unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe sfârșit de 2024. Îl consider a fi chintesența a ce a dezvoltat ASUS până acum nu doar în materie de telefoane de gaming, ci în materie de smartphone-uri în sine.
Îl am pe lista scurtă dacă mă gândesc să renunț la seria Pixel.
Acest articol este susținut de către ASUS România. Opiniile exprimate aparțin strict autorului.