Cum recunoști o clonă / copie de smartphone?

15/02/2015

HDC GALAXY S4 – clonă de Samsung GALAXY S4;

În ultima perioadă am primit multe întrebări în acest sens, de la persoane din jurul meu. Am impresia că are loc un fel de invazie a clonelor, deși știu că astfel de produse sunt importate de ani de zile. Articolul de față se adresează neavizaților în domeniu.

În primul rând să zicem că dorești să cumperi un iPhone 4 / 4S sau un Samsung GALAXY S4 de tip S-H, te uiți pe Olx, Okazii etc și vezi că prețurile nu coboară sub o anumită valoare, dar dintr-o dată găsești o super ocazie cu un preț de 1 – 150 – 200 lei. Clar este clonă, copie, cum vreți să-i spuneți. Nu există niciun grad de îndoială în acest sens.

1. Display – de cele mai multe ori, clonele unor telefoane de top au un ecran de proastă calitate. Remarci din prima ca nu ai de-a face cu un produs original. Display-ul este pixelat, unghiul de vizualizare restrâns.

2. Design – o privire mai atentă și remarcați elemente lucioase, plastice  care nu se îmbină tocmai corect. Persistă o senzație de telefon ieftin. Puteți afla detalii de pe YouTube, telefoane expuse în centrele comerciale, în magazinele operarilor telecom.

3. Software – am întâlnit clone de GALAXY S4 care nici măcar nu erau smartphone-uri, nu aveau sistem de operare preinstalat. Pe un telefon Android vă recomand să instalați CPU-Z și acolo vedeți informații legate de procesor, accelerator grafic, memoria RAM, spațiu de stocare, acumulator.

Este suficient să verificați și zona de setări, aplicațiile preinstalate. Vă recomand să deschideți aplicația dedicată pentru camera foto și video, vedeți la ce rezoluție maximă fotografiază sau cum captează imaginile pe partea de autofocus, cum filmează.

Plus că dacă ți se spune că primești o clonă de HTC, Samsung etc și vezi Android în varianta stock, ar trebui să fii circumspect. În afară de versiunile GPE / Google Play Edition, niciun telefon produs de către o mare companie nu vine cu Android în stadiu nativ.

4. Inspecție amănunțită – puteți îndepărat capacul spate să vedeți acumulatorul, modul în care se pun cartela SIM și cardul microSD-ul, ceva informații pe care un producător A-list le aduce în această zonă. Aflați IMEI-ul telefonului prin apăsarea codului *#06# și verificați-l online.

Dacă aveți și alte sfaturi le puteți aduce în rubrica de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.