China a fost prima țară lovită de Covid-19, iar situația era dramatică la un moment dat. Au reușit în câteva săptămâni prin măsuri dure să limiteze epidemia, să o țină sub control. Un rol important în această ecuație l-au avut și companiile majore din industria tech.

Alibaba, Baidu, Tencent, Huawei și DiDi au contribuit la dezvoltarea de soluții pe partea de diagnosticare, au alocat resurse importante pentru găsirea unui vaccin pentru noul coronavirus (de la analiza unor imagini cu ajutorul cloud computing și până la facilitarea consultărilor medicale de tip online).

Alibaba putem spune că este un Amazon al Chinei, pe lângă site-urile ce desfășoară comerț electronic dețin o platformă de cloud computing, o rețea logistică, una dintre cele mai populare soluții de plată mobilă – Alipay. În ianuarie au lansat un serviciu medical online (ca funcție nouă în Alipay și Taobao), special pentru provincia Hubei – de unde a început pandemia. În acest mod au facilitat conexiunea dintre pacienți și medici. Pentru că s-a dovedit o soluție de efect au extins disponibilitatea și la nivelul capitalei, Beijing. În februarie au lansat un serviciu de livrare a medicamentelor pentru cei ce suferă de o boală cronică (în contextul în care spitalale erau supraaglomerate de cazurile de coronavirus).

Grupul de cercetare din cadrul Alibaba a dezvoltat un agloritm de AI pentru analiza tomografiilor computerizate. Afirmă că softul lor este capabil să facă diferența între pneumonia generată de coronavirus, suspiciunea de îmbolnăvire și pneumonia ce nu a fost generată de coronavirus în 20 de secunde cu o rată de precizie de 96%. L-au folosit în 26 de spitale din 16 provincii și urmează a fi extins în 100 de spitale. Platforma de cloud computing a Alibaba a fost pusă la dispoziția institutelor de cercetare interesate în a realiza secvențializarea genelor legate de coronavirus (un pas important în obținerea unui vaccin).

Baidu este cel mai mare motor de căutare din China. Probabil, ați auzit de el pentru că soluția lor de localizare a ajuns a fi implementată pe majoritatea smartphone-urilor moderne. Au în grup și o soluție software ce permite consultarea medicală online. Au transformat serviciul în unul de tip gratuit, au fost peste 15 milioane de întrebări la care au răspuns peste 100.000 de medici.

Și aici au elaborat un algoritm denumit LinerFold (pentru agențiile de testare a genelor, centrelor de control a epidemiilor și pentru institutele de cercetare). Facilitează cunoașterea compoziției coronavirusului la nivel genetic și dezvoltarea unui vaccin. Au planuri în a dezvolta platforma pe viitor și să ajungă la realizarea unui sistem inteligent de îngrijire a sănătății.

Tencent este cunoscut pentru faptul că deține WeChat, dar și unele dintre cele mai populare jocuri din lume în genul PUBG (dețin și o cotă importată din Epic Games, dezvoltatorul Fortnite etc). Având cea mai populară aplicație din China, s-au concentrat pe dezvoltarea de facilități în WeChat. Au realizat un chatbot ce primea întrebări și elabora un diagnostic de bază. Au venit cu 5 platforme online pentru asistență medicală. Și-au pus supercomputerele la lucru în efortul de găsire a unui vaccin.

Huawei nu cred că are nevoie de o descriere. Sunt cunoscuți pentru rețelele de comunicații și divizia de smartphone-uri, dar de o bună perioadă de timp investesc serios și pe partea de cloud. Au colaborat cu o companie denumită GrandOmics Biosciences în a realiza un instrument de analiză în ce privește componența genetică a Covid-19. Au pus tehnologia la lucru spre a descoperi medicamentele ce au efect în tratament. Platforma lor de cloud este folosită în scanarea CT-urilor spre a descoperi pe cei ce sunt infectați cu coronavirus.

Tehnologia medicală a fost din ce în ce mai importantă pentru industria medicală și de îngrijire a sănătății în plin avânt, iar Huawei este decisă să ajute industria să accelereze cercetarea și aplicațiile AI prin tehnologia și soluțiile noastre inovatoare” a declarat un reprezentat al Huawei către CNBC. 

DiDi este cel mai mare serviciu de transport online din China (un fel de Uber local). Au o divizie de cloud computing pe care au decis să o deschidă în mod gratuit pentru proiectele de cercetare și asistență. Organizațiile medicale și de asistență medicală, inclusiv organizațiile de cercetare, au nevoie de resurse de calcul pentru analiza datelor, simularea intervenției și logistică și suport organizațional național/regional, în special în cazul unei situații de focar aflat în evoluție rapidă“, a precizat un reprezentant al companiei. 

China a reușit în ultimele zile să reducă substanțial numărul de cazuri noi. În una din zilele trecute nu au avut niciun caz local, cei infectați venind din afară. Lupta desfășurată cu pandemia de Covid-19 cred că va deveni un exemplu al măsurilor ce trebuiesc luate și în Europa, arena în care coronavirusul a ajuns să se extindă cu o viteză amețitoare.

Sursa: CNBC.com

Categorii: anunturi-diverse

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.