Cum va fi poziția SUA față de Huawei și China după alegerea lui Joe Biden?

08/11/2020

După câteva zile cu multă tensiune putem spune că SUA are un nou președinte ales – Joe Biden. A fost dat câștigător de către media din SUA, a primit felicitări din partea liderilor lumii etc. Bineînțeles, președintele în exercițiu nu-și va recunoaște înfrângerea, vor fi acțiuni în instanță, mesaje dubioase pe Twitter etc.

Unul dintre elementele definitorii pentru politica externă dusă de către Donald Trump a fost dat de poziția intransigentă adoptată față de China. De obicei, SUA și statele din vestul Europei considerau că dezvoltarea economică a Chinei va duce la un grad mai mare de democratizare în societate etc.

Trump a avut o abordare pragmatică pe mai multe direcții:

  • reducerea deficitului comercial (să importe mai puține produse made in China, au apărut taxe etc);
  • izolarea externă a Chinei și atragerea atenției pentru țările aliate;
  • poziție agresivă față de Huawei (au început cu excluderea tehnologiei Huawei din America, după aceea au dus un adevărat lobby spre a scoate compania chineză din licitațiile pentru 5G, au fost loviți și pe partea de telefoane mobile prin includerea pe lista neagră a Departamentului de Stat al SUA, în 2020 au interzis și unor companii ce folosesc tehnologie americană să exporte spre Huawei).

Cert este că într-un fel, Trump a reușit să-și atingă o parte din scopurile stabilitate. Încetul cu încetul, țările din NATO și-au schimbat poziția față de China. Uitați-vă și la proiectul de lege 5G din România ce pune accentul pe elemente de natură politică și nu de ordin tehnic.

Am citit câteva articole legate de Joe Biden & poziția față de China, Huawei etc. Cel mai probabil, nu va fi o schimbare de strategie majoră de strategie. China va fi dușmanul profilat de către SUA și viceversa. Fiecare entitate politică are nevoie de o păpușă pe care să o arate la geam spre a adopta anumite politici (de la creșterea bugetului alocat pentru armată și la orice altceva vă vine în minte). Dacă în trecut era un război rece între SUA și Rusia, suntem deja într-un început de război rece între SUA și China și prea curând nu cred că se va încheia.

De fapt, Huawei nu are nevoie de o altă poziție a SUA față de China ci doar de o relaxare cât de mică a sancțiunilor (Exemple: să lucreze cu Qualcomm pentru furnizarea de componente, să reia parteneriatul cu TSMC în fabricarea de procesoare sau cu Google în includerea suitei GMS). Aici s-ar putea ca Joe Biden să fie ceva mai flexibil și să invoce faptul că așa vor obține zeci de miliarde dolari etc.

Mai trebuie să așteptăm începutul lui 2021 spre a vedea ce ne rezervă noul președinte al SUA. Mandatul său este unul de tranziție, are 78 de ani când preia fotoliul de la Casa Albă și nu cred că va candida pentru al doilea mandat. Planurile sale sunt cumva pe termen scurt.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.