Software

În contextul în care Microsoft trage tare în continuare să mute utilizatorii de pe Windows 10 pe Windows 11, evoluţia începutului de an este cât se poate de curioasă.

În ianuarie 2024 Windows 11 avea o cotă de piaţă în lumea Windows de 27.83% şi era pe un trend crescător, în timp ce Windows 10 avea o cotă de piaţă de 66.47% şi era pe un trend descedent. La prima vedere această evoluţie pare cât se poate de normală, noul înlocuieşte vechiul.

Însă în următoarele trei luni ceva s-a schimbat, iar lucrurile s-au inversat. Windows 11 a ajuns să aibă în aprilie 2024 o cotă de piaţă de 25.69%↘️, în timp ce Windows 10 a crescut la 70.01%↗️. Deşi la prima vedere vorbim de doar câteva procente, în realitate acestea se traduc în milioane de utilizatori, unii care se pare că s-au întors la Windows 10.

Este posibil să fie o simplă anomalie, lucrurile urmând să intre din nou pe un făgaş normal în perioada imediat următoare. Şi vor intra, dacă nu cu vorba bună, cu forţa. După cum probabil ştiţi deja, suportul tehnic pentru Windows 10 va fi încheiat oficial pe data de 14 octombrie 2025.

După aceasta dată utilizatorii vor mai putea primi actualizări doar prin achiziţionarea pachetului Extended Security Updates, unul care va costa din ce în ce mai mult, de la an la an:

  • Anul 1 de după încheierea suportului tehnic – 61 dolari;
  • Anul 2 de după încheierea suportului tehnic – 122 dolari;
  • Anul 3 de după încheierea suportului tehnic – 244 dolari;
  • Anul 4 de după încheierea suportului tehnic – 427 dolari.
Surse: neowin.net, statcounter.com