“Suntem profitabili acum, si am fi si ca o companie de sine statatoare, insa poate ca nu am fi reusit sa supravietuim inceputurilor ca o companie separata, independenta de Google”, spune Andy Rubin, care este executiv Google odata cu achizitia companiei de software de catre corporatia americana, in urma cu cinci ani. 

La MobileDev s-a vorbit mult despre Android. Majoritatea au avut cuvinte de laudă. Este clar pentru oricine că succesul în lumea sistemelor de operare moderne este dat de aplicaţii. Ca şi dezvoltator întâmpini diverse probleme cum ar fi compatibilitatea cu diverse rezoluţii, modele de telefoane. Sunt zeci şi dacă în curând se va ajunge la ordinul sutelor de smartphone-uri cu Android. Este un adevărat challenge să mulţumeşti pe toată lumea. Versiunile de soft noi sunt aduse uneori prea târziu. Sunt o groază de modele cu Android 2.1 sau chiar 1.6 când s-a ajuns deja la 2.3. 
Windows Phone 7 stă mai bine la acest capitol  – update-urile vin doar de la ei iar telefoanele mobile au un hardware puternic, asemănător ce rezolvă o parte din problemele dezvoltatorilor. Aici mai trebuie să treacă un timp până când API-ul lor va fi stabil şi va accesa tot hardwareul de pe mobil. 
Legat de Nokia – toată lumea critică politica de a menţine Symbian în loc să dezvolte MeeGo sau să adopte din mers Android. Cum la anul majoritatea telefoanelor vândute vor fi cu sistem de operare şi Android a coborât ca preţ ajungând la 599 lei în cazul lui Galaxy I5500 s-ar putea să aibă loc o detronare a finlandezilor şi de primul loc mondial la număr de telefoane cu s.o. 
Totul evoluează foarte rapid şi s-a ajuns la o selecţie, aproape, “naturală”. Cine se adaptează la cerinţele pieţei merge mai departe, cine nu – iese şi nimeni nu îşi mai aduce aminte fiind pentru posteritate doar articolele din Wikipedia. 
Există zvonuri conform cărora HTC ar dori să îşi dezvolte “in house” un sistem de operare mobil. Eu am crezut că Brew Mobile de pe HTC Smart este al lor dar m-am înşelat fiind implementat de către Qualcomm. Şanse sunt reduse să reuşească. Nici Samsung cu Bada nu cred să meargă prea departe. 
2011 va fi un an extrem de interesant prin prisma mobile web. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.