Software

Data de 4 octombrie 2021 va rămâne în istoria Facebook drept adevarata Black Monday. Întreaga reţea a fost picată aproximativ 6 ore, de la Facebook şi Facebook Messenger, până la Instagram, WhatsApp sau platforma de realitate virtuală Oculus.

În cele 6 ore utilizatorii s-au întrecut în ironii pe Twitter, Reddit sau TikTok sau şi-au creat conturi pe Telegram (pe 4 octombrie au fost create aproape 70 de milioane de noi conturi, nou record). Tot în aceeşi perioadă se spune că Mark Zuckerberg a pierdut aproape 6 miliarde de dolari din averea personală, asta după ce acţiunile Facebook au scăzut cu 4.9%.

Toate acestea au plecat de la o banală greşeală a inginerilor companiei care au aplicat o comandă ce a deconectat centrele de date Facebook de restul lumii. Imediat după remedierea erorii Facebook a revenit cu o declaraţie mai lungă, dar esenţialul a fost că „Echipele noastre de ingineri au învățat că schimbările de configurare în infrastructura de routing, care coordonează traficul de internet între centrele noastre de date, au cauzat probleme care au întrerupt această comunicare. Această problemă în traficul de date a avut un efect în cascadă în modul în care centrele noastre de date comunică, oprind serviciile noastre complet.”

Santosh Janardhan, un oficial important Facebook, a declarat optimist că „Fiecare eșec de acest fel reprezintă o oportunitate de a învăța și de a te îmbunătăți.”

Voi cum aţi trăit cele 6 ore “nebune” ? Eu recunosc că am scris pe blog şi apoi m-am culcat 😅 😅 😅.

Sursa: reuters.com