Retelistica

5G-ul este tehnologia viitorului în ce privește comunicațiile mobile. Nu va avea un impact așa major în ce privește persoanele fizice în mod direct, aplicațiile sale în etapa inițială sunt pentru mediul business și de acolo cu impact pe scară largă. 

5G-ul va permite implementarea automobilelor fără șofer, prin latența de 1ms ce permite comunicarea în real-time între autovehicule etc.

Huawei este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de rețele de telecomunicații la nivel global. CTO-ul Vodafone UK a spus că blocarea companiei chineze în Marea Britanie ar aduce pierderi de ordinul a sute de milioane pentru operator (lire sterline, dolari sau euro, chiar nu contează).

De unde vin aceste pierderi?

  1. 5G-ul are nevoie de infrastructura 4G, iar blocarea Huawei pe 5G va duce spre folosirea unor alte echipamente și pentru 4G, nu doar pentru 5G ca atare. Asta înseamnă costuri pe măsură pentru schimbarea echipamentului, costuri pe care operatorul este nevoit să le suporte;
  2. Huawei a înregistrat patente valoroase pe 5G și aici găsiți un articol interesant. Culmea este că dacă Huawei ajunge a fi scos din Europa și SUA, una dintre companiile ce se va bucura de o poziție fruntașă în ce privește furnizarea de echipament 5G este…, Samsung.

Sunt două ipoteze simpliste pentru viitorul 5G la nivel global:

a. Se ajunge la un numitor comun în disputa dintre SUA și China, iar 5G-ul este dezvoltat în mod unificat. Huawei este lider în patente pe 5G și s-ar putea să ajungă să plătească în jurul a 5 – 10 dolari per smartphone către Qualcomm pentru patentele pe 3G și 4G, de la 20 – 25 dolari în prezent. Varianta puțin probabilă pentru că 5G-ul va schimba fața lumii, iar Europa de Vest + SUA se tem de informațiile pe care China le-ar putea strânge.

b. 5G în două variante precum s-a întâmplat cu GSM-ul și CDMA-ul. Huawei va fi lider în China pe 5G + piețele ce îi vor accepta, unde se va face lobby etc. Qualcomm, Ericsson, Nokia și Samsung vor dezvolta a doua variantă de 5G cu aplicare în SUA, Europa etc.

Cert este că blocarea Huawei în furnizarea de echipamente 5G este ușor tardivă, făcută pe repede înainte și fără un plan clar. Despre 5G se vorbește de niște ani buni, SUA + Europa trebuiau să-și prezinte punctul de vedere politic, iar competiția Huawei să fie cumva susținută spre a fi în linie cu producătorul chinez. Ceilalți jucători sunt cumva surprinși de situație și nu sunt cu adevărat pregătiți să concureze cu rivalul chinez.

China ar putea implementa 5G-ul în 2 – 3 ani, iar prin SUA și Europa s-ar putea să vedem rețele 5G funcționale peste 4 – 5 ani, în cel mai bun scenariu.

Update: Trebuie să vorbesc puțin și de România. 

Statul român și-a propus să facă 2 miliarde de euro din prelungirea spectrului pe 3G și 4G și 1 miliard din licențele pe 5G. Aș spune că după taxa pe active s-ar putea să aibă parte de o mică supriză, iar planurile făcute inițial să fie revizuite drastic.

Gândiți-vă cum este pentru un operator să acopere cheltuieli de ordinul a sute de milioane pentru spectru + să se adauge o cheltuială suplimentară legată de schimbarea rețelei 4G + infrastructura 5G ca atare.

Categorii: retelistica
Tag-uri: 5GHuawei
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.