Opinie

Conceptul de Black Friday a ajuns şi în România undeva prin 2011 când cei de la eMAG au încercat timid să ofere o zi cu reduceri semnificative. La 4 ani de la această premieră, aproape toţi retailerii importanţi din ţara noastră participă la acest eveniment.

În teorie Black Friday se organizează în ultima vineri din luna noiembrie şi marchează deschiderea sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă. În practică echipele de marketing din România au distrus efectiv toată semnificaţia acestui eveniment interesant. Vâzând că românii sunt atraşi de această denumire, pe parcursul anului 2015 foarte mulţi comercianţi au organizat campanii promoţionale stupide care au băgat pe gât oamenilor conceptul de Black Friday. Au fost promoţii denumite Black Week, Black Friday de vară, Un alt fel de Black Friday şi multe alte născociri care au creat o uşoară neîncredere din partea oamenilor.

Cum am intrat în noiembrie unii retaileri (Altex, MediaGalaxy) au lansat deja promoţii valabile toată luna. Acestea transformă din nou ideea de Black Friday într-o mascaradă de marketing şi denigrează conceptul original din Statele Unite ale Americii.

blackfriday2

Din păcate acest haos nu se opreşte aici. Cum era de aşteptat şi anul acesta mai mulţi comercianţi fură startul şi organizează Black Friday 2015 cu o săptămână mai devreme. Versiunea românească pentru Black Friday 2015 va avea loc pe 20 noiembrie, cu o prelungire lipsită de interes până pe 27 noiembrie. Reducerile cu adevărat interesante se vor epuiza în câteva minute în dimineaţa zilei de 20 noiembrie. Doar atunci putem spune că este respectat conceptul original.

Poate nu m-ar fi deranjat aceste “promoţii” prelungite dacă ele ar fi cu adevărat oneste. 90% dintre aşa numitele reduceri sunt născociri menite să atragă românii uşor influenţabili. Şi din păcate mulţi chiar cad în plasă.

Datorită acestor diversiuni promoţionale, oamenii nu mai au încredere în acest concept al unei singure zile cu reduceri atrăgătoare şi presimt că în 3-4 ani Black Friday va fi un eveniment apus. Voi aveţi încredere în ideea de Black Friday varianta românească?

Categorii: opinie

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.