Opinie

Sunt utilizator al Chrome din 2009 și este momentul în care să fac trecerea spre un alt browser, de fapt să revin la ceea ce foloseam înaintea programului dezvoltat de către Google. 

Chrome este cumva un browser ales în mod natural / logic de către cei ce folosesc serviciile Google (mail, calendar, YouTube, Drive și Docs etc – cel puțin în cazul meu).

În ultima perioadă, Google parcă nu mai ascultă de feedback-ul clienților și Chrome se transformă încet, dar sigur în noul Internet Explorer.

Care sunt motivele pentru care am renunțat la Chrome pentru Opera?

  1. Resursele consumate – folosesc un laptop de gaming cu 16 GB RAM, cu procesor Intel Core i7-4710HQ la 2.5 GHz și placă grafică dedicată etc. În ultimele luni la pornirea PC-ului am dat drumul și task manager-ului pe unul dintre ecrane (display de pe laptop, mai folosesc un BenQ de 27 inch în mod portrait și un Samsung curbat de 27 inch). Am remarcat cum Chrome rupe resursele sistemului și îl ține, uneori, în mod constant la peste 50 – 60% și doar cu câteva tab-uri deschise. Este inacceptabil, până la urmă este doar un browser și nu un joc, o aplicație ce necesită editare video etc. Opera nu trece de 15 – 20% în aceleași seturi de operații precum ceea ce rulam pe Chrome.
  2. Blocare repetată – asta a fost picătura ce a umplut paharul, la câteva zile te trezești cu un blocaj al Chrome, durează câteva secunde și nicio comandă nu mai este preluată sau procesată. Cred că nici măcar IE nu reușea astfel de contra-performanțe;
  3. Opera are funcția NoCoin integrată by default și astfel ești protejat de site-urile ce se folosesc de PC-ul tău spre a mina criptomonede. Mi s-a întâmplat de câteva ori, chiar pe site-uri locale.

În StatCounter, Chrome este la 57.41%, Safari la 14.4%, Firefox la 5.49% și Opera la 3.7%. În România, Chrome este la 69.9%, Firefox la 9.3%, Safari la 7.79%, interesant este că apare și Samsung cu 3.38% peste 2.28% al IE (liderul de altă dată). Mi-a plăcut la Opera pe lângă viteză și faptul că pot să-mi import setările din Chrome, lista de boomark-uri etc.

Ce browser folosiți și ce feedback aveți în această direcție?

Categorii: opinie

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.