În ultima perioadă am fost printre cei ce au stat mai mult prin casă. Eram oricum într-o perioadă de recuperare după operația realizată în februarie (nimici ieșit din comun, statul la birou și în mașină și-a spus cuvântul și a trebuit să trec pe la un neurochirurg spre a repara ceea ce am stricat de-a lungul anilor). 

Am avut ocazia să testez un laptop ASUS cu placă grafică din seria NVIDIA GeForce RTX (ASUS ROG STRIX SCAR III cu NVIDIA GeForce RTX 2070, o bijuterie din multe puncte de vedere și cu un singur element ce ar fi de criticat, dar revin pe acest subiect în recenzia ce urmează a fi redactată cât de curând pentru notebook). Trebuie să punctez că laptopul integra un display cu rată de refresh ce urcă la 240Hz și timp de răspuns de 3 ms. 

Aș spune că m-am delectat cu sesiuni prelungite de Assetto Corsa, Grand Theft Auto V, GRID Autosport, Project Cars, Forza Horizon 4, PUBG, Metro Exodus, Call of Duty: Black Ops III, FIFA 20 și Kingdom Come: Deliverance. Acum nu vă gândiți că am stat doar în fața notebook-ului. De fapt, ore întregi s-au acumulat cu adevărat în fața Forza Horizon 4, FIFA 20, GTA V și o supriză, dar m-a impresionat prin grafică: Kingdom Come: Deliverance. 

Recunosc că în majoritatea timpului nu stau pe notebook pentru jocuri și cel mult ocazional petrec câteva minute într-un joc auto / racing sau în FIFA. Plus că notebook-ul meu principal ASUS ROG G551 are limitele sale. 

Să treci pe un notebook cu grafică RTX 2070 te ajută să redescoperi jocurile favorite. În cazul meu mă refer în special la GTA V și Forza Horizon 4. Totul pare  mai fluent, sunt sigur că jocurile de acțiune în genul CS:GO sunt ajutate de un fps cât mai ridicat (animații mai naturale, ghosting scăzut, latență). M-am referit la CS:GO pentru că deși nu este favoritul meu, a rămas jocul de acțiune cu cei mai mulți utilizatori. 

Fps-urile la cote cât mai ridicate contează cu adevărat pentru o experiență de joc fără compromis. Pur și simplu, treci la nivelul următor. Poți juca titlurile favorite la 240 fps sau 144 fps. Pe lângă jocurile amintite mai sus, puteți rula la un fps ridicat și Battle Royale, Fortnite, Call of Duty: Warzone, Apex Legends, Rainbow Six Siege etc. 

De ce este important ca numărul de fps-uri să fie cât mai ridicat?

Cred că orice gamer de nivel începător știe răspunsul la această întrebare. Cu cât numărul de fps-uri este mai ridicat cu atât experiența în joc va fi cumva mai naturală, fără lag. Aș spune că este suficient să te uiți la un clip pe YouTube în care sunt comparate 24 fps cu 60 fps, deja aveam configurații capabile să ducă peste 100 fps, iar pe viitor mă aștept ca 120 sau 240 fps să fie norma. 

Bineînțeles ai nevoie și de un monitor pe măsură, nu doar pe un PC configurat la nivel de top, iar NVIDIA prin tehnologia adusă pe plăcile sale grafice ajută ca frame-urile să fie corelate (ideal ar fi un display / monitor cu G-Sync). 

Un material realizat de NVIDIA alături de Linus Tech Tips s-ar putea să ajute în a oferi un plus de informație pe lângă ceea ce am scris în articolul de față: 

După cum spuneam am încercat mai multe jocuri și am încercat să prezint pentru fiecare în parte cum se descurcă la nivel de fps cu detaliile date pe nivel cât mai ridicat. 

Project Cars – am setat mai toate opțiunile pe partea de grafică la maxim (High sau Ultra). RTX 2070 l-a menținut în 60 – 80 fps. Îmi este clar că pe viitor trebuie să achiziționez și Project Cars 2. Îl consider a fi unul dintre cele mai bune simulatoare auto. 

Asseto Corsa – un alt simulator auto ce impresionează prin atenția la detalii în ce privește modul în care se comportă automobilele din joc. Este și unul dintre jocurile apreciate de către pasionați. Are un benchmark integrat și după cum vedeți în screenshot, ROG STRIX SCAR III cu RTX 2070 a obținut 111 fps în medie, un maxim de 200 fps (limita impusă de joc în sine). 

Grand Theft Auto V – în benchmark-ul din joc erau valori între 50 – 60 fps și peste 100 fps în anumite momente. În gameplay în sine am obținut în medie pe la 70 – 80 fps. Au trecut 5 ani de la lansarea pentru PC și în continuare a rămas un element de referință în ce privește puterea de procesare a unui nou CPU sau GPU. 

GRID Autosport – trebuie să recunosc că nu excelează neapărat pe partea de grafică, a fost lansat în 2014. A scos un average de 100 fps, un minim de 78 fps și un maxim de 125 fps. Toate detaliile sunt în captura de ecran. 

Kingdom Come: Deliverance – a fost o supriză plăcută, mă refer la joc în sine. Este dezvoltat pe Cry Engine 3.6 (presupun că Far Cry sau Crysis sunt titluri mai bine cunoscute ce au reușit să pună acest motor de joc).  Am dat toate opțiunile pe Ultra High și s-a menținut între 50 – 60 fps. Pentru grafica și libertatea de a explora pe care o oferă Kingdom Come: Deliverance v-aș recomand să-l încercați. 

Forza Horizon 4 – în benchmark-ul integrat a obținut 87 fps în medie (pentru GPU a scos un minim de 74 și un maxim de 112). Este și jocul în care am petrecut cele mai multe ore. Nu pot spune că impresionează prin modul în care au reliefat fiecare automobil la nivel de mod de control, realism etc. Punctele sale forte sunt date de spațiul pe care-l poți explora, de grafică în sine. Te cucerește vizual. 

Metro Exodus – între 40 – 60 fps cu opțiunile date pe detalii cât mai ridicate. Recunosc că l-am descărcat și instalat nu pentru că sunt un fan al genului, doar pentru că am citit că este un benchmark pentru PC-urile și laptopurile cu specificații high-end. Pune ansamblul CPU + GPU la lucru în regim susținut. 

PUBG – unul dintre jocurile momentului și asta pentru că se bucură de mare succes în versiunea de mobil. Aici contează FPS-urile în mod special, joc de acțiune de tip shooter etc. Am obținut de la 80 – 90 și până la peste 120 fps, nivelul de grafică dat pe ultra. 

Counter-Strike: Global Offensive – este dovada că unele jocuri clasice nu se demonetizează prea repede. RTX 2070 pe ROG STRIX SCAR III a obținut în mod constant peste 100 fps, de fapt de puține ori s-a întâmplat să coboare sub acest prag. 

Call of Duty: Black Ops III – aici s-a menținut în mod constant pe la 60 fps. Probabil, dacă aș fi scăzut din detaliile grafice ar fi crescut numărul de fps-uri spre valori mai ridicate. Va trebui în seria Call of Duty să merg spre ediții mai noi. Favoritele meu au rămas 1 și 2 (cred că primul este și singurul pe care l-am încheiat ca și campanie). Am înțeles că s-au reîntors la originile jocului ca și story. Ar fi cazul. 

1. Performanțe;

Vorbim despre cea mai puternică gamă de plăci video, cu cea mai mare compatibilitate spre jocurile de ultimă generație ce necesită resurse din plin. Plus că aș spune că avem de-a face cu o investiție în viitor. Din ce în ce mai multe jocuri vor veni cu ray tracing (până și Minecraft a făcut pasul). Dacă ești gamer și vrei în timpul liber să ai parte de o experiență fără compromis, GeForce RTX-ul te ajută în acest sens. 

Plus că puterea de procesare ajută și pe cei ce editează fotografii și mai ales, materiale video (rezoluția 4K consumă resurse din plin). Poți avea un dispozitiv de tip 2-in-1, fără absolut nicio problemă. Mai sunt o multitudine de alte aplicații ce au nevoie de putere de procesare din partea GPU-ului, pe lângă ceea ce oferă CPU-ul. 

2. Ofertă variată, laptopuri cu preț de la aprox. 1000 euro în viitorul apropiat;

Dacă sunt prea puține laptopuri cu grafică RTX din seria 20 mai așteaptă puțin. La început de aprilie au anunțat o adevărată avalanșă, dacă-mi permiteți termenul. Vor fi peste 100 de modele ce vor debuta gradual și în România, în săptămânile și lunile următoare (unele deja au intrat și în țara noastră). Prin mai o să vedeți cum laptopurile din generație 2020 sunt listate de către shop-urile online românești. 

Sunt câteva modele cu RTX 2060 ce vor pleca de la aproximativ 1000 euro: Acer Nitro 5, ASUS ROG Strix G512, HO Omen 15, MSI GF65 Thin, Lenovo Legion Y540 + alte modele ce vor fi lansate ulterior. Unul dintre ele va fi și viitorul meu notebook, îl voi scoate pe G551 la pensie. Și-a scos suma investită în el, cu vârf și îndesat (aprox. 4800 – 4900 lei). 

Noile laptopuri au câteva noutăți importante legate de designul Max-Q ce a fost îmbunătățit: Dynamic Boost (echilibrează automat puterea între CPU și GPU), GDDR6 cu voltaj scăzut, Advanced Optimus (autonomie sporită, fără a sacrifica partea de gameplay prin NVIDIA G-Sync), regulatori de tensiune pentru GPU de ultimă generație pentru un plus de eficiență. 

3. Tehnologie;

Sunt o sumă de tehnologii înglobate de către plăcile grafice din seria RTX 20. Aș aminti doar o parte dintre ele: NVIDIA Ansel pentru capturile de ecran, nuclee Tensor cu algoritimi de inteligență artificială (procesare AI de peste 100 TFLOPS), shading cu frecvență variabilă pentru zone bogate în detalii, hardware-ul capabil de ray-tracing (10 GigaRays / secundă, de 10x peste generațiile precedente, de aici și ray-tracing-ul în timp real – element ce-l vom regăsi pe cât mai multe jocuri în viitor). 

Aș spune că 2020 ar fi un an bun pentru schimbarea laptopului (dacă ceea ce faci nu este afectat de pandemie). Sunt multe noutăți pregătite de NVIDIA, iar plaja de preț devine din ce în ce mai tentantă. Ajută să ai un laptop puternic nu doar pentru gaming ci și în task-urile uzuale, mai ales că acum din ce în ce mai multe persoane lucrează de acasă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.