Opinie

Samsung GALAXY Alpha este smartphone-ul premium cu care compania sud-coreeană dorește să atace iPhone 6, cel mai probabil. Presupun că sunteți la curent cu zvonurile ce indică lansare următoarei generații de iPhone prin septembrie 2014, urmat și de debutul comercial.

Apple a vândut în jur de 34 – 35 de milioane de unități în ultimul trimestru (aprilie – iunie 2014). Samsung dorește să ofere un concurent direct al iPhone-ului și așa a fost conceput  GALAXY Alpha. Prețul de peste 600 de euro pentru noul telefon sud-coreean mi se pare puțin hazardat pentru specificații de tip mid-range + margini metalice. S-ar putea să se bucure de succes prin țările asiatice, printre cei ahtiați după brandul Samsung.

Și acum să încerc a răspunde la întrebarea din titlu.

1. Non-bloatware vs bloatware maxim;

iPhone = telefon cu aplicații optimizate, sistem de operare ce funcționează fără lag, bloatware inexistent.

Samsung GALAXY Alpha = o mulțime de funcții și elemente software ce de multe ori nu se pliază pe necesitățile unui utilizator și transformă folosirea telefonului într-o adevărată cursă de rezistență a nervilor.

2. Preț exorbitant pentru un telefon Android cu specificații mid-range;

Prețul lui Samsung GALAXY Alpha se va situa în jurul a 600 de euro. Viitorul iPhone va intra direct în aceeași categorie de preț. Totuși, OnePlus One și Xiaomi au arătat că specificațiile de top pot coborî și pe la 300 – 350 euro. Sunt multe alternative pentru GALAXY Alpha și cu design premium (HTC One M8 ar fi un exemplu).

iPhone-urile s-au încetățenit ca preț dincolo de granița a 500 de euro, fără semnarea unui contract. Din ce în ce mai greu să faci un viitor posesor de smartphone Android să investească dincolo de 400 euro pe un astfel de device.

3. Viteză la nivel de UI + aplicații optimizate VS ușor lag + aplicații care nu folosesc procesorul Exynos 5 Octa la adevăratul său potențial;

Google Play a crescut mult ca și conținut, dar ca dezvoltator de aplicații trebuie să ai în vedere zeci de configurații și de aici unele probleme inerente. În App Store se merge pe o singură configurație hardware, iar munca unui developer ajunge a fi pusă în valoare mai bine.

Sunt multe aplicații care pe iOS rulează mult mai bine decât pe Android. Și în 2014 mai sunt companii care preferă să nu porteze aplicațiile de succes din iOS spre Android.

Nu a fost iPhone care să nu uimească prin viteza cu care rulează interfața grafică, idee de lag / întârziere în meniu este inexistentă.

Samsung GALAXY Alpha putea fi un smartphone interesant, dacă prețul nu ajungea a fi poziționat așa sus. Aș mai critica bateria de 1860 mAh care nu are cum să livreze o autonomie rezonabilă.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.