Smartphone

Am văzut enorm de multe discuții legate de designul lui Samsung GALAXY S6. Prima tabară este a celor care spun că telefonul este o copie de iPhone 6 în linii mari. A doua tabară afirmă că de fapt iPhone 6 este o clonă de Samsung Ativ S și că de fapt compania sud-coreeană s-a inspirat de acolo.

Trebuie să fac o scurtă, dar cuprinzătoare afirmație înainte de a trece la mai multe detalii. Nu-mi pasă dacă GALAXY S6 este copie de iPhone 6, chiar nu-mi pasă. Putea să-l copieze și la scară. Mă interesează experiența de utilizare. Nu cumpăr un smartphone pentru cum arată ci pentru ce știe să facă. Punct.

ATIV S este un telefon cu Windows Phone 8 în care nici măcar Samsung nu a crezut. Nu l-a scos în față pe nicăieri, nu l-a adus oficial în oferta operatorilor telecom. În România nici nu știu dacă a ajuns pe canal oficial. Totuși, ATIV și iPhone 6 au ceva în comun, colțurile rotunjite. Atât.

Samsung ATIV S – telefon din plastic, margine din plastic ce imită metalul, capacul bateriei se îndepărtează, se oferă acces la acumulator, la sloturile pentru SIM și microSD, speaker poziționat pe spate;

iPhone 6 – carcasă unibody, fără acces la baterie, speaker poziționat lângă portul Lightning, jack de 3.5 mm tot la bază.

Samsung GALAXY S6 – carcasă unibody, fără acces la bateria de 2550 mAh, speaker ce trece la baza telefonului de pe spatele smartphone-ului cum era la GALAXY S5 + grilă ce amintește sugestiv de… completați voi, jack de 3.5 mm ce coboară din partea superioară la S6 la baza telefonului și aici fiind o poziție a la…, muchii metalice a la … completați voi. Butonul de pornire și reglarea volumului rămân cu o poziție similară cu cea de la S5.

Și la prețurile afișate aș spune că Samsung dorește să copieze iPhone-ul, de data aceasta în sens negativ pentru cei interesați de o eventuală achiziție. Costurile afișate pentru S6 și S6 Edge mi se par ușor nerealiste. Ai plăti peste 4000 de lei pe un telefon care în 12 luni îl găsești cu 1800  – 2000 lei? Nu mi-aș permite să am un smartphone cu o astfel de devalorizare. iPhone-ul stă mai bine la acest capitol. Spre exemplu, iPhone 4S și acum se vinde pe Olx cu 5 – 600 lei. Samsung GALAXY S din prima sau a doua generație nu cred că l-ar mai cumpăra cineva cu 5 – 600 lei, existând alternative mult mai bune în lumea Android și vorbim de telefoane noi cu certificat de garanție, software actualizat etc.

Sunt și diferențe. Samsung GALAXY S6 are sticlă pe spate vs metal la iPhone 6. Nu comentez soluțiile, mai ales că majoritatea apelează la câte o husă, carcasă dedicată spre a-l păstra cât mai bine și la o eventuală revânzare să nu aibă defecte care să-i scadă prețul. La Samsung aș zice că husa este imperativa, sticla de pe spate se poate sparge la o eventuală cădere din mână, buzunar, haină. Plus că adună amprentele într-un ritm alert.

Da. Anumite linii de la Samsung ATIV S putem spune că sunt preluate de iPhone 6, dar sunt mult mai multe elemente pe care GALAXY S6 și le însușete de la iPhone 6. Norocul meu că nu-mi pasă prea tare, aștept să văd ce știe să facă S6, dacă fotografiază și filmează mai bine, dacă oferă o experiență de utilizare superioară. Asta contează, dar orice fan al Samsung ar trebui să recunoască că până la urmă, Samsung s-a inspirat puțintel de la iPhone 6, puțintel mai mult față de cât ar fi trebuit.

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.