gAuto

Dacă obişnuiţi să folosiţi telefonul în timp ce conduceţi, ar fi bine să vă mai gândiţi. De mâine, 12 octombrie, intră în vigoare OUG 11 / 2019, cea care stipulează că folosirea la volan a oricărui dispozitiv electronic ce poate trimite mesaje sau care poate face poze / înregistrări video (smartphone-uri, tablete etc) este interzisă.

Ce riscaţi ?

Noul act normativ ce aduce modificări Codului Rutier este mult mai dur, şoferii putând ajunge chiar pietoni pentru o perioadă de timp. Iată care sunt riscurile:

  • amenzi cuprinse între 580 lei şi 725 lei şi patru puncte de penalizare;
  • dacă este încălcată şi o regulă de circulaţie în timp ce utilizaţi telefonul, se poate suspenda dreptul de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

OUG 11 / 2019 îi include şi pe cei care conduc vehicule ce nu necesită permis de conducere (bicicletă, trotinetă etc). Nici aceştia nu au voie să folosească smartphone-ul în timpul mersului, riscând altfel amenzi fiind cuprinse între 870 şi 1160 lei.

Dar mai pot folosi navigaţia pe telefon ?

Sigur. Trebuie doar să folosiţi un suport de telefon pentru maşină şi să vă setaţi destinaţia înainte de a pleca de pe loc. Nu aveţi voie să butonaţi device-ul în timpul mersului. Dacă trebuie să faceţi ceva modificări, fie trageţi pe dreapta, fie rugaţi pasagerul de lângă voi să vă ajute.

Sursa: avocatnet.ro