Departe sunt acum zilele în care puteai cumpăra un telefon sau o tabletă Android fără să conțină prea multe aplicații inutile preinstalate. Până și terminalele Nexus sau Google Play edition vin acum cu toată suita de aplicații Google, pe care le poți descărca și singur din Play Store dacă ai nevoie de ele. Să nu mai vorbesc de Samsung și HTC, ce aleg să livreze telefoane cu memoria internă plină de aplicațiile proprii și ale partenerilor. Aceste aplicații nu consumă doar spațiu prețios din memoria internă, ci și o bună bucată din memoria RAM și măresc timpul de pornire (boot).
INFO: Aceste aplicații se numesc bloatware, de la cuvântul bloated (balonat, umflat), iar procesul de ștergere a acestora se numește debloat.
Însă nu asta este marea problemă, ci faptul că acestea sunt instalate ca aplicații de sistem (system apps) ce nu pot fi dezinstalate precum cele descărcate din Play Store. Bine, nu pot fi dezinstalate prin metoda tradițională…
Și aici intră în scenă System App Remover, probabil una din cele mai utile aplicații din Play Store. Această aplicație este singurul motiv pentru care aleg să obțin acces ROOT imediat ce pun mâna pe un telefon nou sau îmi reinstalez sistemul de operare pe cel actual.
Această aplicație, cu ajutorul accesului ROOT, îți oferă posibilitatea de a dezinstala orice aplicație de sistem din telefon, chiar și pe cele necesare funcționării Android. Mai mult, aceste aplicații sunt mutate într-un folder de tip Recycle Bin de unde le vei putea reinstala înapoi oricând, în caz de vei observa ulterior ca ai dezinstalat ceva important și ai eliminat o funcție utilă din sistemul de operare.
Pentru a te ajuta la alegerea aplicațiilor pentru dezinstalare, System App Remover marchează majoritatea aplicațiilor în 3 categorii, menționate mai jos. Cu toate că aplicația “îți spune” ce aplicații sunt ok de șters și care nu, îți recomand să te interesezi înainte de a merge mai departe. O căutare pe motorul de căutare preferat te poate ajuta mai mult.
- Could remove – aplicații ce pot fi dezinstalate fără nici o problema (ex. Dropbox, Polaris Office, Soundhound);
- Should keep – aplicații a căror dezinstalare poate afecta alte aplicații dar nu și sistemul (ex. widgeturi, wallpaper);
- Key module – aplicații folosite la funcționarea sistemului de operare – NU RECOMAND DEZINSTALAREA ACESTORA!;
Deși asta este funcția principală a System App Remover (după cum o spune și numele), aplicația îți permite să dezinstalezi și aplicațiile instalate de tine (user apps), să muți aplicațiile din memoria internă pe cardul microsd și înapoi, și include chiar și un manager de fișiere APK cu ajutorul căruia poți instala aplicații descărcate din alte surse decât Google Play Store.
Pagina de Settings îți permite să schimbi pagina de pornire a aplicației, să schimbi locația folderului Recycle Bin și să activezi funcția de backup automat atunci când dezinstalezi o aplicație. Mai mult, poți dezactiva reclamele din aplicație, bifând opțiunea Remove Ads chiar și din versiunea gratuită. Reclamele nu sunt enervante și recomand să le lași activate dacă vei folosi varianta gratuită, astfel vei suporta dezvoltatorul.
System App Remover poate fi descărcată gratuit din Play Store făcând click aici. Aplicația are și o versiune PRO la prețul de 6,22 RON a căror funcții suplimentare nu îmi sunt prea evidente. În utilizarea versiunii gratuite nu am întâmpinat nici o limitare până acum, dar recunosc că nici nu am folosit toate funcțiile. Este posibil ca varianta plătită să fie o metodă de donație dezvoltatorului. Dacă găsești vreo limitare în varianta gratuită, te rog să împarți informația cu noi în rubrica de comentarii.
După cum probabil ți-ai dat seama deja, această aplicație are nevoie de acces ROOT pentru a putea dezinstala aplicațiile preinstalate, așa că obținerea lui este necesară înainte de a o folosi.
Cam asta a fost tot, nu de alta dar deja am folosit cuvântul “aplicație” de 27 de ori… 28 acum. :) Ca de obicei, feedback în secțiunea de comentarii.