Marea majoritate a notebookurilor mid-top pe care le primim pentru review au un lucru comun: folosesc sistemul de operare Windows. Alte sisteme de operare – Linux, FreeDOS – sunt de obicei caracteristice notebookurilor „de buget”.

Am primit însă din partea IT Galaxy un laptop mid-top care iese din acest tipar și vine preinstalat cu un sistem de operare din ce în ce mai în vogă: Ubuntu. Este acest lucru un avantaj sau un dezavantaj? Haideți să aflăm împreună.

Specificații

Nume complet Dell Inspiron 13z 5323
Ecran WLED cu tehnologie TrueLife
Touchscreen Nu
Diagonala 13.3 inch
Rezolutie 1366 x 768
Procesor Intel Core i7 3517U, 4 MB cache
Memorie 8 GB DDR3, 1600 MHz
Placă video Integrata, Intel HD Graphics 4000
Stocare HDD, 500 GB, 5400 rpm, SATA
Unitate optica Nu
Conectivitate LAN 10/100 Mbps, WiFi 802.11 n, Bluetooth, USB 3.0 x 3, RJ-45 x 1, HDMI x 1
Sunet Waves MaxxAudio 4.0, Microfon x 1, Iesire audio x 1
Foto & video Webcam 1.0 Mpx
Card reader Media Card Reader 8-1
Securitate Kensington Lock
Baterie 4 celule Li-Ion 49W/HR
Greutate 1.73 kg
Dimensiuni 332 x 230 x 20.7 mm
OS Ubuntu
Preț 2799 ron (IT Galaxy)

În pachet

Vine livrat într-o cutie standard, de culoare maro, împreună cu un încărcător și manualele de rigoare. Încărcătorul este de dimensiuni medii, potrivit ca și greutate. Din păcate în pachet nu se oferă nici o husă sau alte materiale de protecție. Producătorul oferă practic minimul necesar pentru funcționarea acestui notebook.

Design

dell-inspiron-13z-top-01

Design-ul lui Inspiron 13z încearcă să fie unul premium, curat. Detaliile sunt bine finisate, colțurile sunt frumos rotunjite. Cât timp rămânem la ideea „uită-te dar nu atinge” lucrurile stau foarte bine.

Din păcate însă, o dată atins, impresia de „premium” se diluează. Este o combinație de aluminiu și plastic iar prețul își spune cuvântul pe alocuri. În momentul apăsării tastelor se poate observa că întreaga tastatură se curbează, motiv pentru care nu recomandăm aplicarea unei forțe prea mari. Nu știm cum va arăta micuțul 13z după o noapte de Counter-Strike, cu „tehnica și reacțiile de rigoare”, însă este clar că acest notebook nu este gândit pentru o utilizare „semi-abuzivă”.

Cu excepția tastaturii și a capacului de sus (lid-ului), despre care vom vorbi în câteva momente, notebookul este în general rigid și bine închegat.

Butonul pornire/oprire este poziționat în partea stângă-sus, iar în partea dreatptă-sus se găsesc trei butoane programabile. Pe partea din față se găsesc 4 LED-uri: power, activitate HDD, baterie și WiFi.

dell-inspiron-13z-power-button dell-inspiron-13z-control-buttons dell-inspiron-13z-power-leds

Grosimea și greutatea se apropie de categoria ultrabook, cu toate că oficial acest notebook nu este prezentat ca fiind un ultrabook. La 20.7mm și 1.73kg putem spune că 13z este o combinație de succes între preț, grosime și greutate.

dell-inspiron-13z-side-open

Deoarece întregul concept al lui 13z este „glossy” praful este la el acasă. De asemenea amprentele se „lipesc” atât de lid cât și de touchpad cu cea mai mare grație. Însă acesta este sacrificiul pe care îl face orice device glossy, indiferent dacă vorbim de telefoane mobile, tablete sau notebook-uri.

Tastatură și touchpad

Tastatura este bine dimensionată, cu butoane rotunjite. Tastele F1-F12 au funcții media. Dell a ales să pună PageUp/PageDown/Home/End pe tastele sus/jos/stanga/dreapta, lucru cu care ne-am obișnuit destul de greu, acest fapt fiind însă o preferință personală. Zgomotul la apăsarea tastelor este plăcut, fin.

dell-inspiron-13z-keyboard

Touchpad-ul este o combinație între pro și contra. La capitolul „pro” avem sensibilitatea foarte bună și finețea cu care z13 preia comenzile. Touchpad-ul reacționează chiar și la cea mai mică atingere iar Ubuntu se descurcă surprinzător de bine la capitolul gesturi. La capitolul „contra” avem dimensiunea extrem de mică. Pentru a „duce” mouse-ul de la un capăt la celălalt a ecranului este absolut necesar să faci cel puțin două mișcări. Am încercat să setăm o sensibilitate/viteză mai mare însă, după aplicarea acestor setări, controlul mouse-ului s-a transformat brusc într-un episod din seria „Prinde-mă dacă poți”.

dell-inspiron-13z-touchpad-keyboard

Ne bucură faptul că Dell a ales să folosească două butoane fizice separate pentru click dreapta și click stânga.

SWITCH

13z vine cu ceva special și anume tehnologia SWITCH – posibilitatea interschimbării lidului (a capacului de sus). Concret, dacă nu ești mulțumit de culoarea gri poți achiziționa un alt lid, de altă culoare. Pentru moment poți alege între gri, roz și roșu, însă Dell promite mai multe culori pe viitor.

Acest lucru are – în teorie – avantaje evidente: poți avea un laptop de o culoare neconvențională fără a fi necesar să dai câteva zeci (sau sute) de euro pentru personalizarea acestuia la firmele de profil. Doamnele și domnișoarele vor fi încântate să afle că – teoretic – nu este nevoie să dai 3000+ ron pe un Sony Vayo roz, ci poți schimba lidul lui 13z pt. o sumă modică.

Spuneam „în teorie” deoarece practica este alta. Din momentul lansării (2012) și până acum Dell nu a produs alte liduri în afară de gri, roz și roșu. Pe forumuri s-a vehiculat ideea de verde, maro și alb, însă nu am putut găsi aceste informații din nici o sursă oficială. Trecând peste acest inconvenient și presupunâd că doriți să achiziționați un lid roz, veți constata cu stupoare că…nu prea aveți de unde. Nici chiar de pe site-ul IT Galaxy, care ne-a pus la dispoziție acest notebook. Am căutat inclusiv pe Shopmania însă fără succes. Nici chiar Dell nu mai comercializează aceste lid-uri de la începutul lui 2013.

În concluzie 13z oferă această posibilitate însă, pentru a beneficia de ea, va fi necesar să achiziționezi un lid din SUA, să plăteși transportul și taxele de rigoare ajungând – în final – destul de aproape de prețul plătit pe un alt model „colorat din naștere”.

Ecran și sunet

Ecranul este „ok”. Ca la orice display glossy avem aceleași probleme: urmele, amprentele și reflexiile. Privit din lateral 13z se transformă într-o adevărată oglindă.

dell-inspiron-13z-display-gloss

Privit însă direct din față lucrurile stau mult mai bine. Culorile sunt vii și surprinzător de puternice. Tehnologia TrueLife se împacă foarte bine cu WLED, rezultatul fiind unul plăcut.

Rezoluția lasă însă de dorit. 1366 x 768p este rezoluția anilor 2011-2012, nicidecum 2013-2014 când nu mai vorbim de HD sau FullHD ci de Ultra-FullHD. Să nu uităm că Samsung va intra în acest an pe piață cu o rezoluție de 3200 x 1800, evident însă la alte prețuri.

Pentru utilizare ocazională, browsing și chat nu veți avea nevoie de mai mult. Însă pentru „pretențioși” pixelii lui 13z sunt vizibil insuficienți.

dell-inspiron-13z-screen-resolution

Sunetul este și el în categoria „ok”. Boxele sunt poziționate în partea de jos, dedesubt, lucru care este deranjant doar dacă vei utiliza notebook-ul în pat. Cât timp însă vei utiliza 13z-ul pe un birou, sau pe o altă suprafață uniformă, vei fi plăcut surprins de puterea sunetului. Așa cum era de așteptat joasele sunt „semi-inexistente” însă acest lucru este comun chiar și notebookurilor premium. Sunetul este distorsionat doar dacă vei ridica volumul la maxim însă nu credem că vei dori să dai o petrecere utilizând acest laptop. Per total am fost mulțumiți de calitatea sunetului.

Hardware și conectivitate

Dacă până acum Inspiron 13z a fost în categoria „ok” acest lucru se schimbă când ajungem la categoria hardware. Procesorul este o „mică bestie” – Intel Core i7 3517U – în timp ce 8GB DDR3 sunt mai mult decât suficienți chiar și pentru aplicațiile consumatoare de resurse. Am rulat fără probleme aplicații resource-intensive ca Adobe Photoshop sau Adobe Premiere Pro și micul 13z ne-a surprins de fiecare dată. În cazul aplicațiilor Microsoft Office nu am avut nici o problemă chiar și atunci când am deschis fișiere Excel de 500mb.

Placa video – Intel HD Graphics 4000 – va rula fără probleme clipurile FullHD, chiar dacă practic nu vei putea sa te bucuri de calitatea lor datorită rezoluției ecranului. Așa cum era însă de așteptat performanțele HD 4000 se opresc la clipuri video. Jocurile World of Warcraft, World of Tanks, Stacraft și Diablo 3 au rulat decent doar la calitate mică sau medie.

Singurul element care a încetinit „bestia” a fost hard-diskul de 5400rpm. Un SSD ar fi rezolvat și această problemă însă Dell a ales varianta unu HDD, bănuim pentru a se încadra într-o anumită clasă de preț.

În laterala stângă găsim jack-ul pentru încărcător, două porturi USB 3.0 și portul HDMI. Pe marginea din față găsim doar cele patru leduri specificate anterior. Pe laterala dreaptă găsim jack-ul audio, un port USB, cititorul de card și interfața LAN (full), iar pe marginea din spate găsim butonul cu ajutorul căruia putem detașa lid-ul (vezi capitolul „SWITCH”).

Interesant este faptul că toate porturile sunt acoperite de niste mici clapete. Estetic acest lucru este un plus, oferind notebookului un aspect curat. Însă din punct de vedere funcțional deschiderea și închiderea acestor clapete s-a dovedit a fi un adevărat coșmar. Atunci când notebookul este așezat pe o suprafață dreaptă nu vei reuși sub nici o formă să deschizi în totalitate clapetele și să introduci – spre exemplu – un stick USB. Va fi necesar să ridici notebookul, să deschizi clapetele, să introduci stickul USB (procedura care necesită evident două mâini) iar apoi să ai grijă cum pui notebook-ul înapoi pe masă pentru a nu prinde clapetele dedesubt.

dell-inspiron-13z-left-side dell-inspiron-13z-right-side dell-inspiron-13z-back-side

Webcam-ul, frumos stilizat pe mijlocul marginii superioare a ecranului, are rezultate „pe măsura” celui 1 mpx de care beneficiază.

dell-inspiron-13z-webcam

WiFi b/g/n și Bluetooth sunt și ele, așa cum era de așteptat, prezente „sub capotă”. Din păcate utilizatorul nu are acces la bateria de 4 celule, care nu este detașabilă. Acest lucru este comun majorității ultrabookurilor deci nu poate fi considerat un inconvenient major.

Sistem de operare

După cum ați observat la secțiunea „Hardware” am specificat în principal aplicații care rulează pe Microsoft Windows. Însă în realitate Inspiron 13z 5323 vine preinstalat cu Ubuntu. Pentru pasionații de Linux și în special pentru comunitatea Ubuntu acest notebook  reprezintă tot ceea ce își doreau. De ce doar pentru paionații Linux?

În momentul în care am primit acest notebook și am observat sticker-ul Ubuntu primul lucru la care ne-am gândit a fost ”WOW, un i7 cu 8GB RAM și Linux…trebuie să zboare!”. Din păcate însă lucrurile au stat fix „pe DOS” (la propriu). La prima pornire 13z a fost destul de „leneș”. WiFi-ul funționa haotic iar placa video era total inexistentă. Fiind siguri că este o eroare am repornit sistemul, am intrat în recovery-mode și am dat un „fresh install” de pe partiția dedicată acestui scop.

Spre surprinderea noastră reinstalarea Ubuntu a durat mai bine de 30 de minute. Ca să fim sinceri, a durat undeva între 30 și 45 de minute, și spunem „undeva” deoarece la un moment dat am obosit să ne uităm țintă la indicatorul de instalare. Am repetat această procedură de două ori, pentru a fi siguri că nu este vorba de o eroare.

După reinstalarea Ubuntu am constatat cu stupoare că problemele inițiale – WiFi haotic, placa video inexistentă – erau încă prezente. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să dăm un „system update”, procedură care – din nou spre surprinderea noastră – a avut ca rezultat o serie lungă de „nereușite”. Chiar și la a doua reinstalare aceste erori de update au continuat să apară. Singura soluție a fost să conectăm notebook-ul la Internet prin cablu, acest lucru soluționând problemele de conectare însă fără rezultate spectaculoase: anumite drivere au refuzat să se instaleze, anumite update-uri au refuzat să se aplice.

dell-inspiron-13z-ubuntu-drivers

Călătoria noastră un lumea 13z cu Ubuntu s-a oprit deci aproape de acest nivel. Desigur, am fi putut descărca o imagine Ubuntu de pe site-ul oficial și am fi putut face o reinstalare similară. Am fi putut căuta soluții pe forumuri sau am fi putut cere ajutorul pe FreeNode. Însă câți „utilizatori casnici” au cunoștințele necesare pentru a face aceste lucruri? Am ieșit de mult din „era forumurilor”. Utilizatorii caută soluții care „just work”.

În final, după o jumătate de zi de „chin”, am descărcat o imagine Windows 8 Enterprise din contul TechNet și am făcut o instalare „fulger” cu ajutorul unui stick USB 3.0. Instalarea Windows 8 a durat aproximativ jumătate din timpul instalării Ubuntu iar toate driverele au fost instalate corespunzător la primul update. Succint, după o oră aveam în față un notebook cu totul diferit, rapid și gata de muncă.

Ca și concluzie la capitolul „software” avem un sfat: dacă nivelul tău de cunoaștere este limitat la reinstalarea sistemului de operare de pe partiția recovery suntem siguri că, din păcate, vei returna acest notebook după maxim 48 de ore, sau vei cere livrarea lui cu Windows preinstalat. Dacă însă ești pasionat de IT cu siguranță aceste aspecte vor fi doar o mică parte a „aventurii” tale în lumea Linux sau Windows.

Autonomie

Inspiron 13z a reușit să obțină, atât cu Ubuntu cât și cu Windows, în jur de 5 ore de funcționare (WiFi pornit, browsing, messaging). Așa cum era de așteptat autonomia a scăzut brusc în momentul în care s-au rulat aplicații „resource-intensive”. Procesorul i7 își spune aici cuvântul. Putem spune că suntem oarecum mulțumiți de acest aspect, însă nu suntem cu totul convinși. Dacă ești în căutarea unui notebook cu autonomie ridicată îți recomandăm să mai strângi 300 ron și să cauți alte soluții.

Preț

Poate fi achiziționat de la IT Galaxy la prețul de 2799ron (preț raportat la 24.05.2013).

Concluzii

Dell Inspiron 13z este notebookul „părerilor împărțite”. Tehnologia SWITCH ar putea să ofere multe opțiuni de culoare însă pentru moment există doar două, și acestea inexistente pe piața românească. Construcția este bună și rigidă însă tastatura este mult prea „sensibilă”. Touchpad-ul are o senzitivitate bună însă este extrem de mic. Performanțele sunt foarte bune la nivel de procesor și RAM însă „bucuria vitezei” este stricată de un HDD cu 5400rpm. Ecranul oferă culori vii și puternice însă piața a migrat în 2013 spre FullHD.

Merită în final să cumperi acest notebook. Da, dacă ești în căutarea unui notebook sub 3000ron, suficient de ușor, suficient de subțire și cu o putere de calcul superioară. Dacă însă îți permiți să mai strângi câteva sute de ron, poate vei vrea să cauți alte variante nu la fel de puternice însă cu un număr ceva mai mic de „păreri împărțite”.

PRO

– greutate redusă

– ca și grosime poate fi încadrat în categoria ultrabookurilor

– construcție bună

– sunet puternic și clar

– procesor puternic și RAM suficient

CONTRA

– inexistența lid-urilor SWITCH

– touchpad prea mic

– hard-disk lent

– accesul la porturi este îngreunat de capacele de protecție

– rezoluție „de 2012”

– probleme la instalarea și setarea sistemului de operare implicit