Mai întâi să încerc “a defini” ce înseamnă smartblet. Nu îmi aparţine această denumire. Am dat de ea pe victorkapra.ro. Vine de la smartphone şi tablet pc. Dell Streak în limbaj auto ar fi un crossover. Am rămas impresionat de el de la început şi după cinci zile sunt la fel. Înainte de a purcede la prezentarea sa, să vedem cu ce date hardware vine:
– ecran TFT de 5 inch cu rezoluţie 480×800 pixeli şi 16,7 milioane culori, touchscreen;
– sistem de operare Android 1.6 (update-ul la Android FroYo 2.2 este lansat pentru versiunile cumpărate la liber. Aştept cu nerăbdare să dau de el la About device – Check for update :));
– procesor Qualcomm Snapdragon de 1 Ghz, 512 Mb ROM, suport pentru microSD de până la 32 Gb;
– HSDPA, HSUPA, 3G, bluetooth 2.0 cu EDR, Wi-Fi în standardele b şi g, GPS;
– cameră de 5 Megapixeli ce filmează HD  cu cameră secundară pentru videoapeluri de 0,3 Megapixeli sau mai pe înţelesul tuturor VGA cu 640×480 pixeli;
– baterie de 1530 mAh, 220 de grame şi 9,98 mm grosime.
Design şi exterior:
Dell a abordat un design fără prea multe brizbrizuri. Modelul pe care îl am în test vine într-o culoare neagră, mată pe spatele carcasei şi lucioasă în zona ecranului TFT. În partea superioară veţi observa camera secundară de 0,3 Megapixeli iar la bază 3 butoane sensibile la atingere cu rol de Home, Scurtătură pentru organizarea display-ului, Back. Pe lateral stânga este doar mufa pentru încărcarea bateriei de 1530 mAh iar pe lateral dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului, blocarea şi deblocarea touchscreenului şi cel pentru activarea camerei foto de 5 Megapixeli. Capacul de pe spate este din metal şi se deschide foarte uşor. După desfacerea sa pe lângă baterie veţi da şi de sloturile pentru cartela sim şi microSD după cum se şi vede în imagini. Este un device realizat ca la carte fără a-i putea aduce reproşuri d.p.d.v. estetic.
Galerie foto cu Dell Streak:
Ecranul:
Are 5 inch, se vede destul de ok dar în lumină puternică suferă ca majoritatea display-urilor de acest tip. Eu l-am utilizat mai mult în apartament şi nu am avut probleme. Şi în lumina soarelui aţi putea face operaţii de bază dar nu merge pentru vizionarea unui film sau accesarea a sute de pagini web. Merge dar nu vă oferă un confort optic prea mare (ca majoritatea device-urilor de altfel). Galaxy Tab abia la anul primeşte un AMOLED de 7 inch având tot TFT.
Hardware:
Este similar smartphone-urilor de top. Procesorul este de 1 Ghz cu 512 Mb RAM. Primul pc pe care am pus mâna îi era inferior. Streak este rapid, foarte rapid. Chiar şi cu Android 1.6 se descurcă bine. Mi-aş dori foarte mult să fie disponibil 2.2 în perioada în care îl am în test ca să îl instalez şi să vorbesc de noutăţile aduse.
Conectivitate:
Fiind las în iunie 2010 lipsesc unele lucruri dar de importanţă nu foarte mare. Bluetooth este doar în versiunea 2.0 iar Wi-Fi nu suportă standardul “n”. Are 3G, HSDPA, HSUPA. Acasă l-am conectat la internet via Wi-Fi şi mi s-a părut extrem de stabil. Sincer, merge în browsing mult mai lejer decât Galaxy S care nu m-a impresionat. GPS-ul nici nu l-am deschis dar la concluziile finale voi vorbi şi despre el.
Aplicaţiile şi Android 1.6:
Android are în Market peste 100.000 de aplicaţii. iPhone OS are de 3 ori mai mult. Mulţi au criticat faptul că Dell a mizat pe 1.6 când HTC sau Samsung mizau pe 2.1. Observaţi că ei fac trecerea la apreciatul 2.2. Şi Sony Ericsson sunt la fel de înceţi, abia ce pe Xperia X10 rulează 2.1 Eclair.
Aplicaţiile care le-am dorit au fost compatibile cu 1.6. Facebook şi twitter le-am avut în vizor. M-am oprit la Facebook for Android şi TweetCaster. Normal că printre primele jocuri s-a numărat Angry Birds (video).
Camera foto şi video:
La cei 5 Megapixeli nu te impresionează precum Nokia N8 care are adevărat abilităţi foto. O să uploadez şi o galerie foto. Mai jos o să aveţi doar câteva poze. Pe partea video ştie HD la 720p filmează la rezoluţie VGA de 640×480 pixeli. Poate că la update-ul softului va trece la 720p. O să trageţi concluziile cu “materialul” în faţă. Eu zic că se descurcă decent.
Fotografii făcute cu Dell Streak:
Bateria:
Are 1530 mAh şi este o surpriză plăcută. Chiar cu multe apeluri, accesarea internetului, jocuri, redarea de video şi mp3 s-ar putea să vă ducă spre 2 zile. Este un record luând în considerare ecranul de 5 inch. Faţă de Galaxy S, Nokia N900 sau N8 stă mai bine. Am încărcat Streakul doar prin portul usb şi mi-a făcut impresia că nu îi ia timp mult să fie “full” ca nivel al acumulatorului.
Concluzie:
Dell Streak are nişa lui. Încape în buzunarul de la haină. Se descurcă minunat şi în apeluri şi scris sms-uri. Are hardware ce nu îl face de ruşine în faţa lui HTC Desire sau Galaxy S. Este mai ieftin decât mare parte din cei cu care intră în concurenţă. Îl văd şi ca un adversar al Galaxy Tab ce costă peste 3.000 de lei (diferenţa majoră vine la display 5 inch vs 7 inch). Când o să testez şi Galaxy Tab vă spun dacă se merită preţul cu 30% mai mare faţă de cei 1.999 de lei ai Dell la eMAG. Merită fiecare cent şi dacă vi-l permiteţi nu staţi pe gânduri. Mă bucur că am avut ocazia să mă joc cu el. Nu ştiu cum se face dar am avut cele mai tari smartphone-uri şi niciunul din gama de mijloc sau entry.
Nokia N900 care în mai 2010 era cel mai bun din portofoliul Nokia;
Samsung Galaxy S ce reprezintă cel mai bun device al sud-coreenilor pe Android;
Nokia N8 ce în noiembrie la sosirea pe meleagurile autohtone a preluat metaforic ştafeta de la N900.
Dell Streak – primul Android phone al americanilor cunoscuţi mai ales pentru laptopurile şi desktop pc-urile produse.
Eforturile mele de a avea un blog despre telefoane mobile au fost într-un fel răsplătite. :)
Video cu Dell Streak:

Categorii: androiddell
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.