Descentralizarea administrativa

15/03/2009

        Asta se doreste tot mai mult, in ultimul timp, descentralizarea administrativa. Ok – bun sa vedem despre ce este vorba. Cica se muta puterea de decizie de la nivel central( minister, centru judetean) la nivel local. Adica comunitatea locala prin reprezentantii sai poate hotari in ceea ce priveste: educatia, politia, politicile agricole, s.am.d.
          Care sunt hibele acestei masuri?
          1. Finantarea – este lasata in mare parte tot comunitatii locale. Romania are peste 16.000 de sate din care 75 % au sub 1000 de locuitori iar 45 % din populatia tarii noastre traieste la sat – 10 milioane locuitori. Este clar ca mare parte din comunele( o comuna are in general 4 sate) astea nu isi pot asigura necesarul privind plata medicilor, profesorilor, angajatilor sai. Deci nu se prea poate realiza Autofinantarea.
           2. Calitatea de gestiune si autoguvernarea a celor din primarie. Mare parte din cei ce lucreaza in primarie sunt numiti dupa gradul de rudenie cu primarul, casierul, consilierul local. Sunt, in general, persoane cu liceu. Dar de prea multe ori sunt primari care nici macare ei nu au liceul( in special in zona rurala – va mai amintiti cazul primarului de la Ciocanesti care a incercat sa falisifice examenul de bacalaureat trimitand in locul sau pe invatatorul din sat). Este ilogic sa pui persoane cu un grad de pregatire inferior peste medici, profesori s.am.d. De ce? Pai toleranta si capacitatea de guvernare si analiza merge in paralel cu educatia. Vor aparea situatii in care primarul si consiliul local va abuza de postura in care se afla.
             Si totusi de ce se doreste descentralizare administrativa?
             Raspunsul este simplu de anticipat.
             Pai este cea mai mare masa de manevra de dupa revolutie. Ganditi-va ce inseamna sa pui in slujba primariei: politistul, medicul, invatatorul. Adica aceste persoane vor ajunge a fi schimbate din 4 in 4 ani. Fiecare va alege favoritul sau – in functie de culoarea politica. Sau va ganditi ca, sa zicem, un nou primar si consliul sau local nu vor abuza de statut. Hai sa fim seriosi. Intotdeauna cand va castiga opozitia – directorul care este ales de consiliul local( in mare parte) isi va pierde functia( va asigur eu). Tot satul sau comuna poate fi influentat prin ceea ce se face la scoala. Aici se castiga sau se pierd multe voturi.
           Ce ne asteapta?
           Politizarea sistemului de invatamant si schimbari majore in domeniul politiei, in sistemul medical. Sincer, nu cred ca, in mare parte, vor fi schimbari benefice.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.