Desktop PC – configurare de la zero sau unitate concepută de producător?

20/05/2017

Desktop PC-urile erau la mare căutare în urmă cu 10 – 15 ani, iar între timp putem spune că laptopurile și smartphone-urile au preluat multe dintre operațiunile desfășurate pe un PC ( browsing, multimedia, jocuri etc). 

Aș spune că desktop PC-urile au rămas pe două nișe:

  1. Low-cost – sisteme ieftine pentru cei cu buget redus, de cele mai multe sunt diverse configurații realizate de către producător, de către magazinul de retail etc. Sunt componente ieftine, iar prețul este elementul cel mai important în alegerea unui astfel de sistem, poziționat ca preț și sub cel mai ieftin laptop;
  2. Gaming – unități configurate de la zero de către cei pasionați de desktop PC-urile ce aduc multă putere de procesare. În ultima perioadă au venit în această zonă și PC-urile de top concepute de către producători cu renume. Exemplu: desktop PC-urile ASUS ce urcă până la aprox. 10.000 de lei.

În cazul sistemelor ieftine aș putea să dau exemplul lui ASUS Starter V2 la 829 lei ( Intel Celeron G1840 de tip dual-core la 2.8 GHz, placă grafică integrată Intel HD Graphics, 4 GB memorie RAM de tip DDR3, HDD de 500 GB la 7200 rpm, DVR-RW, sursă de 500W, fără sistem de operare.

Putem spune că avem și un segment mid-range, iar în cazul ăsta l-aș evidenția pe ASUS PRIMAL Gaming cu Intel Core i5-7400 de tip quad-core la 3.0 GHz, AMD Radeo RX460 în rol de placă grafică dedicată cu 4 GB de tip DDR5, 1 TB la 7200 rpm, 8 GB memorie RAM de tip DDR4 la 2133 MHz, fără unitate optică, DisplayPort, DVI, HDMI etc.

De ce ai alege un sistem pre-configurat? 

  • mai puțină bătaie de cap în alegerea componentelor;
  • testate deja de către producător, configurații gândite să reziste în timp, răcire corectă etc;
  • preț mai bun în diverse promoții.

De ce ai configura un sistem de la zero? 

  • nu ești limitat în alegerea componentelor, ai libertate totală din acest punct de vedere;
  • upgrade hardware mai ușor de realizat.

Putem extinde discuția în secțiunea de comentarii.

Am și un mic concurs pentru voi. Trebuie doar să alegeți un sistem de aici și să motivați opțiunea. Sunt luate în calcul comentariile publicate până pe 27 mai, iar pe 28 mai aflați pe cei trei câștigători.

Premiile sunt:

  1. Mouse de gaming ASUS GX860;
  2. Router wireless ASUS RT-N14U;
  3. Baterie externă ASUS de 10050 mAh.

Nu o să fac tragerea la sorți, o să analizez comentariile alături de colegii mei: Darius și Cosmin. O să țin cont de argumentele alese.

Update –  Lista câștigătorilor este formată din:

  1. Popa Octavian – mouse de gaming ASUS GX860;
  2. Penguin – router wireless ASUS RT-N14U;
  3. Shad0u – baterie ASUS de 10050 mAh.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.