Intr-o economie de piata cel mai important raport este cel dintre oferta si cerere. Adica care este capacitatea unei societati in a produce si a consuma.  Toata lumea se vaita de consumul excesiv manifestat de romani – in supermarket, electronice, it, mobile, automobile si lista este lunga. 
             Citeam un editorial al lui Bucurenci pe tema asta in Esquire si acolo el explica ca de fapt noi romani am fi intr-o intrecere cu cel de langa noi, avem dorinta de a epata de a iesi in evidenta. Pana aici avea perfecta dreptate. El vorbea si de manageri romani care ar duce mereu o politica sinucigasa de a fi in intrecere cu concurenta. Aici, lucrurile nu stau chiar asa. Mentalitatea de a fi distrugator al concurentei se potriveste japonezilor – doar ei au mentalitate de samurai si noi pe aia de tarani inrobiti. 
           La noi – firmele nu duc o politica constanta. IMM nu exista cu adevarat, mentalitatea comunista nu a generat o filozofie de viata compatibila cu economia de piata cu ideea de a fi in concurenta( manageri nostri isi dau suturi in fund si ar apela la orice tertip murdar pentr a infrange concurenta). Majoritatea romanilor asteapta sa vina statul sa le bage in buzunar – idee pur comunista. De aceea si avem la guvernare doua partide care au promis multe in sectorul ajutorului social.
          Romania are, inca, jumatate din populatie la tara. Se stie ca satul romanesc este conservator si atarna ca o piatra de moara la economia romaneasca. Lega 18 din 1990 a pus Romania in imposibilitatea de a dezvolta sectorul agrar. Parcelarea terenurilor a dus la cazuri hilare si la o neputinta de finantare serioasa a agriculturii. Taranul este constrans a se gasi intr-o situatie fara iesire. Nu se poate dezvolta. 
           Uniunea Europeana a avut grija prin normele restrictive ca agricultura romaneasca postdecembrista sa moara in fasa. Deocamdata imprumutam 70% din alimentele de larg consum, pe viitor si mai mult.
             Dar la un moment dat se va produce acel declick ca si in cadrul marilor companii – se vor delocaliza si fermieri din vest. Intotdeauna va fi mai ieftin sa faci o rosie, un cartof sau orice altceva aici. Acest lucru se va produce peste vreo 15 – 20 de ani. Pana atunci hai sa cumparam rosiile fara gust.

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.