După lansarea lui Pixel și Pixel XL, Google a declarat că nu are niciun plan în ce privește lansarea unui nou produs în gama Nexus. Mai multe detalii pe TheVerge

Google și-a dorit prin telefoanele Nexus să arate direcția în care dorește a evolua sistemul său de operare, răspuns direct la interfețele grafice pe care fiecare producător hardware le aduce pe smartphone-urile Android. De-a lungul timpului, Google a avut discuții încinse cu partenerii săi, în special cu Samsung. Nu s-a sfiit să le atragă atenția că se îndepărtează prea mult de Android-ul stock.

La un moment dat când discuțiile au intrat în impas, Google a achiziționat Motorola. Samsung a simțit care sunt pericolele și a preferat să cadă la un acord cu compania americană. Motorola a fost devalorizată de patente, echipa din spatele său adusă de la peste 18.000 de angajați la sub 5000 și ulterior au scăpat de ea, au pasat cartoful fierbinte către Lenovo.

Evoluția Nexus între 2010 și 2015;

  1. HTC Nexus One – 2010
  2. Samsung Nexus S – 2010;
  3. Samsung GALAXY Nexus – 2011;
  4. LG Nexus 4 – 2012;
  5. LG Nexus 5 – 2013;
  6. Motorola Nexus 6 – 2014;
  7. LG Nexus 5X – 2015;
  8. Huawei Nexus 6P – 2015.

De-a lungul timpului am avut ca telefoane Android personale pe Samsung GALAXY Nexus, LG Nexus 4, LG Nexus 5 și Huawei Nexus 6P.

Samsung GALAXY Nexus; 

Samsung-Galaxy-Nexus

Samsung GALAXY Nexus – unul dintre cele mai apreciate telefoane din această gamă;

Am fost impresionat de modul în care arăta, baza terminalului era ușor curbată și-l făcea să pice natural în mână. Capacul spate se îndepărta și oferea un grip de-a dreptul excelent, o textură plăcută la atingere. Era poziționat ca preț sub alte produse de tip flagship cu Android. Câteva din specificațiile sale: display de 4.65 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, procesor dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD, 5 Megapixeli cu autofocus și LED flash, cameră frontală de 1.3 Megapixelim baterie de 1750 mAh.

Nu avea slot pentru card, iar camera de 5 Megapixeli nu pot spune că impresiona în ce privește fotografiile realizate, deși la capitolul clipuri video se descurca peste alte telefoane concurente la momentul respectiv.

LG Nexus 4;

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (7)

LG Nexus 4 și vremurile în care-l comparam cu smartphone-urile Nokia din segmentul premium;

Cred că-l pot considera unul dintre cele mai frumoase telefoane din programul Nexus și nu numai. Avea sticlă în partea față, dar și pe spatele său. Păstra câteva idei după care s-au ghidat smartphone-urile Nexus: fără slot pentru cardurile microSD, controale de tip touch buttons direct pe ecranul de start, Android în stadiu nativ. Față de Nexus S și GALAXY Nexus nu mai era ușor curbat la bază ci drept.

Acumulatorul de 2100 mAh era pus la lucru în mod susținut. Am fost mulțumit de Nexus 4 și nu l-aș fi dat pe niciun alt smartphone concurent. Nexus 4 folosea un procesor Qualcomm quad-core, 2 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare, display de 4.7 inch cu rezoliție 1280×768 pixeli, cameră de 8 Megapixeli și cameră frontală de 1.3 Megapixeli.

LG Nexus 5;

LG-Nexus-5-Gadget-141-630x420

LG Nexus 5 – primul și singurul smartphone achiziționat de la Digi Mobil până la momentul actual;

Îmi amintesc că l-am cumpărat de la Digi Mobil și am ales să-l plătesc în 12 rate. Am așteptat în jur de 4 – 5 săptămâni până mi-a fost livrat de către curier. L-am utilizat și cea mai lungă perioadă de timp, asta și pentru că am trecut peste Motorola Nexus 6 – prea scump ca să merite suma investită. Deja la Nexus 6 au stricat rețeta best-buy cu care Google obișnuise clientela de Nexus.

Avea un display de-a dreptul excelent, suficient de multă putere de procesare spre a rula orice joc din Google Play în condiții optime, spate din plastic mat ce nu aduna amprentele și contribuia la partea de grip. LG Nexus 4 a fost cel mai frumos Nexus, iar Nexus 5 cel mai bun pentru suma plătită. Camera foto și video se descurca mult mai bine față de generațiile anterioare, din păcate și aici au ales un acumulator de capacitate redusă.

LG Nexus 5 miza pe un display de 4.95 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, Qualcomm Snapdragon 800 + 2 GB RAM și 16 / 32 GB spațiu de stocare, primul Nexus cu conectivitate 4G, cameră de 8 Megapixeli cu OIS și cameră frontală de 1.3 Megapixeli.

Huawei Nexus 6P;

Huawei-Nexus-6P (9)

Nexus 6P – cel mai complet terminal din gamă;

Îl consider a fi și acum o alegere inspirată, iar în perioada următoare mă aștept să-l vedem listat cu preț redus. S-ar putea ca Huawei & Google să lichideze stocurile, mai ales că au fost anunțate noile Pixel și Pixel XL. Nu a avut cine știe ce tracțiune comercială, nu prea înțeleg de ce. Mă rog, niciun Nexus cu preț din segmentul premium nu a prins la public. Totuși, repet, Nexus 6P este o alegere inspirată ( display, difuzore frontale, Android nativ, cameră foto și video din categoria de top etc). Nu livrează autonomie mare, dar cu luminozitatea pe la 50% te duce de dimineața până seara și la utilizare moderată spre intensivă.

Google renunță la linia Nexus dintr-un motiv destul de simplu – nu a prins la public așa cum și-ar fi dorit, iar acum prin Pixel și Pixel XL dorește a concura strict pe nișa premium. Ei ar dori să arate că Android-ul a ajuns la maturitate, iar produsele hardware “made by Google” se bat de la egal la egal cu orice alt flagship, indiferent că rulează Android sau iOS.

Samsung a fost singurul producător ce a reușit să vândă zeci de milioane unități din GALAXY S-urile de top, dar și pe nișa phablet. Compania sud-coreeană are probleme majore cu GALAXY Note7, cel mai probabil urmează retragerea completă a phabletului, iar Google și-a făcut temele din timp. Prin Pixel XL dorește a concura cu iPhone 7 Plus, iar Pixel-ul de bază vrea să devină o alternativă pentru iPhone 7 (în special pe piața americană). Nu m-aș mira la un moment dat ca linia Pixel să intre în comă, Google este ca un uriaș cimitir în care proiecte interesante ajung a fi închise.

Ar fi o idee ca un alt producător hardware cu renume să înceapă a veni cu produse strict pe această nișă – telefoane cu Android stock la preț de best-buy. Ah, da. Avem o alternativă – OnePlus 3, doar că le este foarte greu să scaleze producția la cât de mare interes există pentru acest gadget.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.