Smartphone

Motorola Mobility a fost achiziționată de către Lenovo pentru 2.91 miliarde dolari. Știți că Google deținea compania americană și la momentul achiziției a plătit 12.5 miliarde dolari. Am putea spune că Lenovo a făcut o afacere excelentă, dar pe parcursul articolului veți remarca că este o situație win-win atât pentru compania chineză cât și pentru gigantul american.

Prețul lui Motorola Mobility – 2.91 miliarde dolari;

1.41 miliarde dolari plătiți la încheierea tranzacției din care 660 milioane dolari în numerar și 750 milioane dolari în acțiuni Lenovo, restul de 1.5 miliarde dolari urmează a fi plătiți pe o perioadă de trei ani de zile;

Ce primește Lenovo?

Motorola Mobility cu brandul Motorola, portofoliul Motorola Mobility cu telefoane precum Moto X, Moto G, seria DROID și Ultra, telefoanele aflate la momentul actual în etapad de dezvoltare;

Ce păstrează Google?

Google păstrează mare parte din patentele Motorola Mobility, iar Lenovo urmează a primi o licență din partea Google. Pe de altă parte, Lenovo primește 2000 de patente și marca comercială Motorola Mobility.

Prin achiziția Motorola Mobility, Lenovo urcă pe locul 3 mondial în producția de telefoane mobile. Nu este un salt uriaș, de pe 4 spre 3. Lenovo are acces la piața americană, acolo unde Motorola stă mai bine ca market share. Câștigă mult în opinia publică, awarness regăsit mai puternic pe piețele din vestul Europei și SUA. V-aș aminti achiziția diviziei de PC-uri a IBM de către Lenovo și locul I mondial și local pe care compania chineză a reușit să și-l adjudece. Există condiții pentru o implementare reușită și o dezvoltare a Motorola Mobility, deși nu știu dacă brandul va fi păstrat pe termen lung.

Când apare discrepanța între cei 12.5 miliarde plătiți de Google pe Motorola și cei 2.91 miliarde ce urmează a fi achitați de către Lenovo ai fi tentat să spui că Google a făcut o înțelegere proastă.

Motorola avea 3 miliarde dolari cash + 1 miliard dolari de recuperat din taxe în momentul achiziției de către Google (12.5 – 4 miliarde = 8.5 miliarde). Ținta principală a Google au fost patentele Motorola și protejarea ecosistemului Android. Evaluarea patentelor se ridică la 3 – 4 miliarde dolari, patente pe care Google le valorifică. Lenovo urmează a plăti o taxă pentru a le utiliza, la fel și alte companii interesate. Pierderea Google s-ar ridica în cel mai rău caz pe la 3 – 4 miliarde dolari. Datele le-am luat de aici.

Google și-a dat seama că trebuie să iasă din zona de device-uri. Asta pentru a stimula companiile care vând Android la maxim: Samsung, Lenovo etc. Erau percepuți ca un concurent prin intermediul Motorola. Cum se pregătesc să închid și gama Nexus din 2015 aș zice că vor să se implice doar pe partea software. Preferă o altfel de abordare față de Microsoft sau Apple.

Declarații oficiale:

Preluarea unui brand de o asemenea valoare, cu un portofoliu inovator de produse și o echipă globală incredibil de talentată va transforma imediat grupul Lenovo într-un puternic competitor global în industria telefoanelor. Vom avea imediat oportunitatea de a deveni un jucător esențial într-o industrie extrem de dinamică,” a declarat Yang Yuanqing, președinte și CEO al Lenovo. “Lenovo a dovedit că poate prelua cu succes și duce mai departe branduri extraordinare, după cum am făcut cu marca Think de la IBM, și poate integra eficient companii din întreaga lume. Am încredere că vom avea succes în acest proces și că vom menține ritmul pe piață simultan cu consolidarea unei fundatii puternice pentru viitor.”

Lenovo a dovedit că are expertiza necesară pentru a transforma Motorola Mobility într-un jucător major în ecosistemul Android.  Această mișcare va permite companiei Google să își canalizeze energia către susținerea procesului de inovare în întregul ecosistem Android, în beneficiul utilizatorilor de smartphone-uri de peste tot,” a declarat Larry Page, CEO, Google.

Ca parte a Lenovo, Motorola Mobility va avea acces rapid la obiectivul său de a pune internetul mobil în mâinile următorilor 100 de milioane de oameni. Odată cu recentele lansări ale Moto X și Moto G am atins un ritm extraordinar, iar expertiza Lenovo în hardware și abordarea globală vor accelera această creștere,” a declarat Dennis Woodside, CEO, Motorola Mobility.