Hardware

A început o mică agitație în rândurile celor care urmăresc blogurile tech și asta după ce s-a aflat că Samsung Galaxy S4 nu va sosi pe toate piețele cu Exynos 5 Octa ci vor fi și SGS 4 cu Qualcomm Snapdragon 600.

Să o luăm de la început.

Cele două configurații hardware:

a. Samsung Galaxy S4 non-LTE / HSDPA – Exynos 5 Octa cu 2 CPU quad-core, arhitectura big.LITTLE, 1 x CPU quad-core la 1.6 GHz cu ARM Cortex-A15 + 1 CPU quad-core la 1.2 GHz + ARM Cortex-A7, PowerVR SGX544MP3 GPU + 2 GB RAM;

b. Samsung Galaxy S4 LTE / Qualcomm Snapdragon 600 de tip quad-core la 1.9 GHz + Adreno 320 GPU + 2 GB RAM.

Unul dintre blogurile cu ponturi bune în ce privește Samsung indică că în România va sosi varianta a doua. Mi se pare logic și asta mai ales că operatori de telefonie vor încerca să fructifice buzz-ul din jurul 4G. Din aprilie 2014 vom avea 4G la nivel național. Atunci se va elibera spectrul în totalitate.

GSMarena a testat Samsung Galaxy S4 cu Exynos 5 Octa Qualcomm Snapdragon 600 și au obținut următoarele rezultate;

1. AnTuTu Benchmark – 23607 puncte;

2. Quadrant – 12028 puncte;

3. Vellamo – 2022 puncte.

HTC One cu Qualcomm Snapdragon 600 la 1.7 GHz + Adreno 320 GPU + 2 GB RAM a scos:

1. AnTuTu Benchmark – 22013 puncte;

2. Quadrant – 12965 puncte;

3. Vellamo – 2387 puncte.

Acum să nu credeți că testele de benchmark trebuiesc luate ca  un standard în ce privește experiența oferită de un smartphone ci doar ca idee, un punct de la care se pot porni discuții, dar în niciun caz să se tragă verdicte. Qualcomm declară că Qualcomm Snapdragon 600 este cu 40% mai performant decât Qualcomm Snapdragon S4 Pro din Sony Xperia Z, LG Optimus G, LG Nexus 4.

Nu am găsit teste de benchmark pentru Samsung Galaxy S4 cu Qualcomm Snapdragon 600. Există un singur test făcut cu Geekbench 2 în care a scos 3163 puncte față de 2687 puncte la HTC One, 3227 puncte pentru SGS 4 cu Exynos 5 Octa. Diferența este minoră între cele două telefoane și mă refer la cele două variante de S4.

Sunt câteva elemente ce se vor dovedi mai importante decât niște simple teste de benchmark. Cea mai importantă mi se pare autonomia. Plus că nu-mi dau seama cum Samsung a făcut un anunț cum că SGS4 este capabil de LTE și acum auzim că Exynos 5 Octa nu știe LTE ci doar cel cu Snapdragon 600. Plus că nu se știe în mod oficial ce smartphone va fi adus în fiecare o țară, o mică ambrambureală. Nici la grandiosul eveniment din New York nu s-au străduit să ofere o lămurire directă, să se știe de la bun început.

Aș face pariu că ambele variante vor veni și în România. Să vezi atunci teste comparative. S-ar putea să nu fie o diferență foarte mare în ce privește experiența oferită.

Update 1: Se pare că Samsung-ul cu Exynos 5 Octa nu a fost testat. Nu ar fi niciun test de benchmark. Revin cu un update cât de curând. Și când mă gândesc că în comunicatele de presă se scria de SGS 4 cu Exynos 5 Octa, iar pe la site-urile de specialitate nu a ajuns decât cel cu Snapdragon 600 de care s-a auzit prima dată în urmă cu 5 – 6 zile și de care nu s-a spus nimic în niciun comunicat, etc. 

Update 2: Exynos 5 Octa a fost văzut la lucru pe o tabletă la MWC 2013, dar nici acolo nu au fost rulate teste de benchmark ca atare  – CNET.com.

Update 3: Samsung ar avea probleme cu Exynos 5 Octa și de aceea a ales să mizeze pe soluția Qualcomm. Exynos 5 Octa nu ar fi suficient de stabil în ce privește consumul de energie cât și temperatura de funcționare. Acestea sunt informații mai vechi ce au fost catalogate ca zvon cu câteva săptămâni înainte de lansarea lui SGS IV. Uite că în cele din urmă s-au dovedit veridice – NextPowerUp.com

Update 4: Ce te faci dacă cumperi un S4 cu Qualcomm Snapdragon 600 și ulterior se lansează cel cu Exynos 5 Octa care va fi și mai performant? Samsung s-ar putea să enerveze pe o parte dintre cei care vor cumpăra vârful lor de gamă în prima tranșă. 

benchmark-Exynos-5-Octa-Samsung-Galaxy-S4

Update 5: Am dat și de un test de benchmark făcut cu Exynos 5 Octa de un prototip de Samsung Galaxy S4. A scos 27992 puncte față de 23607 puncte la cel cu Qualcomm Snapdragon 600. Diferența este MARE. Sper ca informația să fie veridică și nu un fals – Temefy.com

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.